Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hegedűs Endre: a szépség ügyét szolgálom

Nem azt akarom megmutatni, hogy milyen nagy virtuóz vagyok, hanem egy ügyet szolgálok, a szépség ügyét – mondta Hegedűs Endre zongoraművész az MTI-nek abból az alkalomból, hogy idén Kossuth-díjjal tüntették ki munkásságáért.

„Annak a zenének a szépségét akarom megmutatni, amely a lelket megnyílásra készteti, örömet, élményt és energiát ad neki” – fogalmazott a zongoraművész.

Hegedűs Endre kifejtette, a díjat tevékenysége elismerésének, megerősítésének tartja, az elismerés nagyon boldoggá teszi, és erőt ad neki ahhoz, hogy feleségével, Hegedűs Katalin zongoraművésszel együtt tovább folytassák a kultúráért való küzdelmüket. „Szeretnénk eljuttatni a közönséghez, különösen a fiatalokhoz azt a csodát, ami az európai zene elmúlt négyszáz éve” – hangsúlyozta.

A muzsikus kitért arra is: egy ilyen díj talán alkalmat ad arra, hogy eljusson olyan helyekre, olyan intézményvezetőkhöz, ahová eddig nem mindig sikerült. „Reflektorfény vetülhet talán rám, amit szeretnék továbbhárítani. Szeretnék újabb és újabb lelkeket meghódítani a klasszikus zenének” – mondta.

Különösen fontosnak nevezte a fiatal tehetségek bemutatását, a velük való közös fellépéseket. „Mi, a feleségemmel a szocializmus alatt nagyon kevés segítséget kaptunk fiatal zenészként, az a kevés viszont, amit kaptunk, nagyon jól esett és megtartott a pályán” – fejtette ki.

Projektjei közül folytatódik a Budafok-Tétényben 2000 óta futó Sursum Corda Zenei Fesztivál. A többségükben ingyenes nyáresti hangversenyeken, melyek minden év augusztus 20. körül kezdődnek, „nem csak helyi művészek lépnek föl, és nem csak a helyi közönséghez szólunk” – mondta. Kitért arra is, hogy folytatódik immár 16. évfolyamába lépő szabadtéri nyári koncertsorozata, a Holdfény Estek, melynek keretében Budapest szívében, a Vármegyeháza díszudvarán ad hangversenyeket.

A fővárosi Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban immár harmadik éve futó Hegedűs Szalonban a zenei világ értékeiről beszél és zongorázik gyerekeknek és felnőtteknek. „A szalonok látogatottsága 150-450 fő körül mozog. Nagyon boldog vagyok, hogy hónapról hónapra ilyen élénk az érdeklődés, nemcsak Ferencvárosból, hanem egész Budapestről” – fejtegette.

A közeljövőben esedékes fellépései közül kiemelte a Pesti Vigadóban március 24-i Liszt-szólóestjét, amely, mint mondta, visszatekintés is lesz pályájára abból az alkalomból, hogy idén tölti be a 60 évet. Ugyancsak a Vigadóban lépnek színpadra április 7-én Házaspár(ok) a zongorá(k)nál címmel feleségével és egy másik zongorista házaspárral, Farkas Zsolttal és Várnagy Andreával, akikkel Magyar Zongorás Négyes néven 2005 óta játszanak együtt. Május 6-án pedig a felújított Zeneakadémia nagytermében ad zongoraestet – mesélte.

Hegedűs Endre életében fontos szerepet tölt be a család, három huszonéves gyermek édesapja. Mint mondta, gyerekei „mélységesen be vannak oltva a zenével”, egész nap hallgatják, de nem igazán művelik, más pályát választottak. „Most nem aktívak zeneileg, de úgy érzem, a hamu alatt még izzik a parázs, bármikor újrakezdhetik” – mondta.

Hegedűs Endre Hódmezővásárhelyen született, de már 35 éve Budafokon él, felesége odavalósi. Szülővárosához is húz még a szíve, gyakran hazajár – mondta. Mindkét városban talán legfontosabbnak a gyerekeknek, fiataloknak való koncertezést tartja. „Értékeket szeretnék továbbra is közvetíteni, és itt a közvetítésen van a hangsúly” – fogalmazott.

(MTI)

Megszakítás