Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hegedűs Endre lép fel szombaton a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban

Annál nagyobb öröme nem lehet egy művésznek, mint amikor szülővárosában muzsikálhat – mondta Hegedűs Endre. A zongoraművész szombat este ad hangversenyt a megújult Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az előadó szerint ez a koncert nagy visszatérését is jelenti, hiszen az elmúlt időszak nem játszott Vásárhelyen.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ komolyzenei bérletének első előadása szombaton este 7 órakor lesz, amikor is a vásárhelyi születésű Hegedűs Endre zongoraművész ad majd koncertet.

– Számomra ez egy visszatérés lesz, mert valahogyan, talán ok nem is volt rá, elég régóta nem koncerteztem Hódmezővásárhelyen. Különösen nagy öröm, hogy a város közössége elé egy ilyen jeles alkalommal állhatok. A megújult Művelődési Központ, a megnyitó hangverseny forró hangulatával együtt, újult erővel támasztja fel, élénkíti majd meg a kultúrát – mondta Hegedűs Endre zongoraművész.

Hegedűs Endre a nemzetközi hangversenyélet ismert szólistája, Liszt Ferenc egyik legautentikusabb tolmácsolójaként tartják számon, most azonban Chopin műveit értelmezi újra a zeneszerető közönségnek.

– Chopin mesterműveit szeretném leporolni és megélénkítve odaajándékozni a közönségnek. Erre kaptam most alkalmat a várostól és a művelődési központtól – tette hozzá a zongoraművész.

A zongoraművész szerint nincs annál nagyobb öröm egy művész számára, mint amikor szülővárosában muzsikálhat.

Hegedűs Endre zeneművészeti tanulmányait Hódmezővásárhelyen, a helyi zeneiskola növendékeként kezdte. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után összesen 20 nemzetközi zongoraversenyen vett részt. Tíz rangos helyezést mondhat magáénak, többek közt a Milánói Scala, a Sydney-, a Monza- és a Rahmanyinov versenyek első, illetve második díjait. 30 éves előadóművészi pályáján több mint 2700 alkalommal lépett fel, 28 CD album és immár egy Liszt koncert-DVD is őrzi játékát, 20 órányi televíziós film készült koncertjeiről. Számos kitüntetés, többek között a Köztársasági Elnök Érdemérmének birtokosa. Rendszeresen fellép és tanít az Egyesült Államokban és Japánban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen több mint egy évtizedig oktatott. 2010-ben Hegedűs Endre elnyerte szülővárosától, Hódmezővásárhelytől a Bessenyei Ferenc művészeti díjat. 2011. augusztus 20-án külön ceremónia keretében kapta meg az egyik legmagasabb állami elismerést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Megszakítás