Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hegedűs Zoltán a 2018-as költségvetés miatt konzultál a helyi szervezetekkel

Hódmezővásárhely idei költségvetésének elfogadása előtt konzultációsorozatot indítanak, a helyi gazdasági és civil szervezetekkel, hogy felmérjék igényeiket. Először az olvasókörök vezetőivel találkozott Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

Olvasókörökkel, civil szervezetekkel, gazdasági egyesületekkel szervezett konzultációt Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere a 2018. évi költségvetésről. Az elkövetkező 10 napban 10 csoport képviselőjével tárgyal majd. A Tarjáni Olvasókörbe várta elsőkét valamennyi helyi olvasókör vezetőjét.

 

– Nagyon sok mindenkit szeretnék meghallgatni, a vállalkozóktól egészen az egyházakig, a civil szervezetekig. Jelen pillanatban két olyan pályázata van Hódmezővásárhelynek, amely az olvasókörök, illetve civil szervezetek támogatásában nagy lehetőséget biztosít. Az egyik az úgynevezett CLLD nevű, hamarosan aláírjuk a támogatási szerződését, ez egy 400 millió forintos pályázat. A másik pedig a TOP keretében egy közösségszervező, szoft-program. Ebben 150 millió forint áll rendelkezésre. Mindkettő 4-5 esztendőn keresztüli hosszabb projektet jelent – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

A pályázati forrásokból elsősorban az olvasóköri épületek megújítására lesz majd lehetőség – tájékoztatta az érintetteket az alpolgármester – de a konzultáción az olvasóköri vezetők is megfogalmazhatták igényeiket. Új-Kishomokon, illetve Öreg-Kishomokon például nincs olvasóköri épület, számukra az egymillió forintos önkormányzati telkek mellett épülne egy új közösségi ház, illetve játszótér. A Belvárosi Olvasókör is kinőtte már 200 fős tagságával a jelenlegi épületet. A Sóshalmi Olvasókört a közelmúltban felújították, így ők rendezvényeik mellett kerítésépítésre várnak forrásokat a költségvetésből.

 

– Önerőből nem tudjuk megcsinálni a kerítést. Kerestünk hozzá pályázati lehetőséget, ha sikerül erre valamennyi pénzt kapnunk, de nem fedezi a költséget, akkor a város segítségét kérve próbáljuk ezt megoldani. Bővíteni szeretnénk a villamosenergia-ellátásunk kapacitást, mert a jelenlegi egyfázisú a nagyrendezvényeket nem tudja ellátni, aggregátort kell bérelni, hogy minden működjön – mondta Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke.

 

A következő alkalommal a városszerte felújított orvosi rendelőkben dolgozó háziorvosokkal, konzultál majd az alpolgármester. Február 15-én, a közgyűlésen tárgyalja majd a város képviselő-testülete a 2018-as költségvetést, ekkor válik véglegessé, hogy az egyeztetéseken elhangzottakból milyen elképzelések, igények valósulhatnak majd meg még az idén.

Megszakítás