Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Helyi termelőktől vásárolna Mindszenti is a közétkeztetéshez

Hódmezővásárhely példáját követve a jövőben Mindszent is helyi termelők bevonásával oldja meg a településen a közétkeztetést. 2012-re úgy kötött az önkormányzat élelmiszer-beszállítói szerződést, hogy a burgonyát, a sárgarépát és az almát helyi őstermelőktől vásárolják meg. Hódmezővásárhely már tavaly bevonta az élelmezésbe a helyieket, jelenleg közel húsz termelőtől érkezik zöldség és gyümölcs.

Mindszent város közkonyhája a felmérések alapján igen nagy mennyiségű alapanyagot használ fel. A zöldségek közül 12 tonnával első helyen áll a burgonya, a gyümölcsöknél közel négy tonnával az alma vezeti a sort. A gazdaságosságot szem előtt tartva 2012-re úgy kötött az önkormányzat élelmiszer-beszállítói szerződést, hogy a nyersanyag zömét helyi őstermelőktől vásárolják meg. Eddig kettő termelő jelentkezett, ők gyümölcsöt és zöldséget egyaránt szállítanának a mindszenti közkonyhára.

– Feltétlen számítok azok jelentkezésére, akiknek olyan földje van, ahol elő tud állítani ilyen típusú termékeket. Ő jelentkezzen a konyhák élelmezésvezetőjénél az iskolában és az óvodában. Mint ahogy két termelő már megtette, ahhoz hasonlóan közölje, hogy mit és mennyit tudna termelni, előállítani – mondta Zsótér Károly polgármester.

Természetesen a beszállításhoz szükséges élelmezésügyi előírások sem mellékesek. Az őstermelők felvásárlási jegyet fognak kapni a termékért cserébe és a permetezési napló ellenőrzése sem marad el. A termelők közétkeztetésbe való bevonását pozitívan fogadták a mindszentiek.

– Örömmel fogadta a lakosság a lehetőséget. A fórumokon és beszélgetéseken, ahol részt veszek, mindenütt elhangzik, hogy ez az út a helyes és erre kell menni – tette hozzá a polgármester.

Mindszent a vásárhelyi példát vette alapul, ahol a Hód-Menza Kft. már tavaly óta helyi beszállítóktól vásárol, jelenleg mintegy húsz termelő biztosítja a zöldséget és a gyümölcsöt. Mivel a közétkeztetést biztosító vásárhelyi cég a nagybani piac árainál magasabb árat kínál, így a jövőben ez a beszállítói kör várhatóan tovább bővül.

Megszakítás