Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hétpróbás magyarok diáktábort indít a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Tizenegy tematikus tábort indít idén nyáron a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Ezen a héten két helyszínen, két tábor is zajlik: az „aprók” a Mozaik Moziban néptáncolnak, az ifjú kézművesek pedig a Tájházban tevékenykednek. Eddig 151 gyermek jelentkezett a BMK nyári programjaira.

A Bessenyei Művelődési Központ nyári táborai két típusra oszthatók. Míg az önkormányzati napközis tábor esetében, amelyre eddig közel 100-an jelentkeztek, csak lebonyolító, koordináló szerepet vállal az intézmény, addig a saját szervezésű, tematikus táborok minden esetben valamilyen képességet, készséget fejlesztenek. Tizenegy tematikus tábort indított az idén a művelődési központ, ezeknek legtöbbje hétfőtől péntekig, reggel nyolctól délután négyig biztosít felügyeletet, ebédet és programokat a gyerekeknek.

Indul egy ötnapos felügyeletet, szállást, napi háromszori étkezést és változatos kikapcsolódást ígérő bentlakásos tábor is, amely a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert 300 ezer forint támogatásnak köszönhetően jóval olcsóbb lesz az eredetileg tervezettnél.

– Egy bentlakásos táborunk lesz, a Hétpróbás magyarok névre hallgató tábor. A Bodnár Bertalan Oktatóközpontban fog megvalósulni, július 9. és 13. között. Ide eredetileg 29 ezer forint volt a részvételi díj. A múlt héten kaptunk értesítést a Nemzeti Kulturális Alaptól, hogy támogatást nyertünk, ezért 15 ezer forintra csökken a részvételi díj – mondta Gajdán Bálint, Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

Eddig 11-en jelezték részvételi szándékukat, de még további 10-11 fő jelentkezését várják a táborba a szervezők.

Ezen a héten, két helyszínen két tábor zajlik. Az ifjú kézművesek ékszereket és dísztárgyakat készítenek az Árpád utca Tájházban, a Mozaik Moziban pedig „aprók tánca” címmel, néptánc és kézműves tábor várja a legkisebbeket. Az erre a hétre jelentkező, 27 kisgyermeket két pedagógus felügyeli.

– A tábort igyekszünk olyan projektrendszerben megszervezni, hogy a népi tánchoz és a hagyományőrzéshez is kapcsolódjanak a kézműves foglalkozások. Így igyekszünk a népmeséket is kiválasztani, én pedig hagyományőrző tevékenységet végzek a gyerekekkel. Mézeskalácsot festünk, perecet készítünk – mondta Bozókiné Szabó Ildikó, óvónő.

Eddig a tizenegy tematikus táborba előzetesen 151 nebuló jelentkezett, de még van lehetőség újabb gyerekek részvételére. Jelentkezni minden esetben a tábor indítása előtti héten, szerdájáig lehet. Eddig az időpontig kell befizetni a részvételi díjakat is, amelyek a napközis táborok esetén öt napra átlagosan 10 ezer forintot jelent.

Megszakítás