Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hidvégi -Üstös Pál több száz túrázóval látogat Hódmezővásárhelyre

A Tisza-vidék legnagyobb szabású fenntarthatósági rendezvénye az idei évben a „Tiszavölgy Kalandtúra – Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért”. Az 5 állomásból álló kalandtúra látványos beharangozójaként Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete egy több mint százéves velocipéddel, 160 települést érintve – köztük Hódmezővásárhelyt is – korábban körbekerékpározta a Tiszát.

A Tiszavölgy Kalandtúrára utolsó állomása Hódmezővásárhely lesz 2012. szeptember 9-én.

A Kalandtúra az Új Széchényi terv keretében az Európai Unió finanszírozásával valósult meg. A program célja, hogy játékos formában, sportolás közben megismertesse a résztvevőket azokkal a módszerekkel, fenntarthatósági viselkedésformákkal, amelyekkel jelentősen csökkenthető az ökológiai lábnyom. A program célkitűzései illeszkednek a Cittaslow Élhető Városok Nemzetközi Szövetségének elveihez is, amelyeknek Hódmezővásárhely elsőként lett elkötelezettje a magyarországi városok közül.

A Tiszavölgy Kalandtúra során a szervezők bemutatják a helyi környezeti és kulturális értékeket, a résztvevők megkóstolhatják a helyi ízeket, helyi termékekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg. Programjukkal hozzájárulnak a megelőző környezetvédelem módszereinek népszerűsítéséhez (komposztálás, a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása, szelektív szemétgyűjtés), ahhoz, hogy kevesebb hulladék kerüljön a folyóba, a hullámtérre. A szervezők elsősorban a Tisza-menti településekről várták a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat, sportegyesületek tagjait. A Tiszavölgy Kalandtúra a táj adottságait kihasználó, természeti sportok tárházát – kenuzás, vízibicikli, tutaj, úszás, kerékpár, futás, gyalogtúra, kötéltechnikák – felvonultató, amatőröket célzó program.

Hidvégi-Üstös Pál és több száz fős csapata szeptember 7-én indul Szolnokról, naponta kb. 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon feladatokat teljesítenek, amelyek sporttal kapcsolatosak (úszás, kenuzás, vízibicikli, futás, kalandpálya), vagy a látnivalók (természeti értékek, emlékhelyek, templomok), a fenntartható viselkedésminták (a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása), illetve a helyi- és tájjellegű termékek (gyümölcsök, lekvárok, borok, kézműves termékek) megismerésére irányulnak.

Hódmezővásárhelyen – mielőtt célba ér a Tiszavölgy Kalandtúra – még megismerkednek a híres vásárhelyi hímzéssel, valamint Ambrus Sándor fazekas mester is bemutatja műhelyét, megkóstolják majd a helyi ízeket, kipróbálhatják a tradicionális kézműves mesterségeket a Tájházban, meglátogathatják az Emlékpont és a Tornyai János Múzeum kiállítását is.

Megszakítás