Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hírek az Operatív Stáb január 17-i üléséről

A Rendőrség tájékoztatása szerint nagyot ugrott múlt hét óta a városunkban karanténban lévők száma – jelenleg 142 főre terjed ki ez a szabály.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb intézményünkben nincsen érintett, ahol van, ott is nagyon kevés a pozitív eset. Ellenben néhányan a gyermekük iskolai, óvodai csoportjának érintettsége, az ebből adódó karantén, illetve gyermekfelügyelet miatt kénytelenek otthon maradni.

Az Egyesített Óvodáknál egy telephelyen, az Oldalkosár utcán kellett három csoportot bezárni, a karantén idejének rövidülése miatt azonban itt is keddtől már újra tudják fogadni a gyermekeket. Ugyanígy az Oldalkosár utcai bölcsődében egy csoportot kellett lezárni, ott jövő héttől mehetnek újra a gyerekek.

Feltehetőleg az omikron variáns miatt a fertőzöttek száma lakosságarányosan viszonylag gyorsan nő. A gyermekek körében is nagyobb a fertőzöttségi arány, ami miatt sok szülő kénytelen otthon maradni. A mostani megbetegedések lefolyása általában ugyan nem olyan súlyos, főleg a felső légutakat érinti, mivel azonban sokkal többen fertőződnek meg, így a súlyos esetek is statisztikailag nagyobb számban fordulhatnak elő. Éppen ezért fontos, hogy minden, az eddigiekben is javasolt óvintézkedést betartsunk.

A kormány múlt heti bejelentése szerint a védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul át, valamint hét napra rövidül a karantén ideje. Felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”.

Az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok, viszont a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás.

Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül. Csak a 18 éven aluliaknál elegendő továbbra is a két oltás. (A harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie.)

Mindezek okán és a fertőzés terjedésének lassítása érdekében mi is arra biztatunk mindenkit, aki eddig nem tette meg, vegye fel a védőoltást, amellyel jelentősen csökkenthető a súlyos fertőződés kockázata, illetve a két oltással rendelkezők vegyék fel a harmadik, megerősítő oltást is.

Megszakítás