Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

„HÓD-SPA” Élményfürdő komplex fejlesztése Hódmezővásárhelyen


„HÓD-SPA” Élményfürdő komplex fejlesztése Hódmezővásárhelyen

A DARFÜ Kht. vezetője támogatásra érdemesnek ítélte Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fürdőjének 2008. februárjában benyújtott fejlesztési pályázatát.

A most kezdődő projektfejlesztési folyamat, illetve a második fordulóban elvégzett értékelés eredményeként a támogatás végső összege és a fejlesztés tartalma változhat.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „HÓD-SPA” élményfürdő komplex fejlesztése Hódmezővásárhelyen” című, DAOP-2.1.1/A-2008-0008 jelű első fordulós pályázat 910.592.893 Ft, csökkentett összegű támogatásban részesül. A Bíráló Bizottság javaslata alapján a 2. fordulóban a 2,3 milliárd Ft összköltségvetésű projektet 160 millió forinttal csökkenteni kell, tartva a belső arányokat. Ez 7%-os költségcsökkentést jelent. A HÓD-SPA pályázati prioritások szempontjából lényeges gyógy- és wellness profilt, illetve a szezonalitás csökkentését elősegítő elemeket megőrizendő, a célokhoz legkevésbé kapcsolódó elemet, a nyitott, hideg vizes medencék felületét kötelezően 10%-kal csökkenteni kell.

A projektfejlesztéshez az Útvonaltervet a DARFÜ ROP Közreműködő Szervezet 2008. október 30-án elfogadta. A 2. fordulós pályázat kidolgozásra, és benyújtásra került.

A Dél-alföldi Operatív Program keretében a régióban már működő termálfürdők versenyképességének javítására írták ki a pályázatot. A támogatás fő célját a régió legfőbb vonzerejét jelentő termál- és gyógyvízkészletre alapozott gyógy-és egészségturisztikai fejlesztések jelentik. A gyógy- és termálfürdők szolgáltatásainak bővítése a nemzetközi versenyképesség megőrzése érdekében szükséges. Az egészségturizmus jelenlegi célcsoportja leginkább az idősebb korosztályból kerül ki, az egészségturizmus fejlődését tekintve megállapítható ugyanakkor, hogy a vendégkör fiatalodik, egyre népszerűbbé válik a családi wellness. Ez indokolttá teszi a wellness irányába történő fejlesztéseket és a családi wellness üdülések professzionális kínálatának kialakítását.

A hódmezővásárhelyi fürdőfejlesztés alapvetően két fő szolgáltatási körből áll:

  • Élményfürdő
  • csládbarát szolgáltatások

Élményfürdő

A Fürdő két zónára osztható: élményfürdő – nagyobb gyerekek és felnőttek és családi fürdő – a 6 év alatti gyerekeknek szüleikkel. A Fürdőben az alábbi szolgáltatások lesznek:

Élményfürdő: a Fürdőben – funkciójának megfelelően – medencék nyújtják a fő szolgáltatásokat, a többi elem ezek kiszolgálása érdekében valósul meg. A medencék részben élmény medencék lesznek élmény és látvány elemekkel, az élmény elemek elsősorban a szórakozás, kikapcsolódás, az aktív pihenés célját szolgálják. Ülőmedence is épül, elsősorban a pihenés, ellazulás, relaxálás céljából. Az élménymedencék belső térben és külső térben kerülnek elhelyezésre, az ülőmedence pedig belső térben.

Családi fürdő: a családi fürdő a kisgyermekkel érkező családok fürdését, pihenését, kikapcsolódását szolgálja.

A Fürdő egyediségét az országban egyedülálló 8 méter mély búvármedence és az épület díszítésében használatos vásárhelyi kerámia adja, mely az Alföld Spa jegyeit tükrözi.

A kibővülő Városi Termál- és Strandfürdő által nyújtott szolgáltatások magas szinten elégítik ki majd a Város és a Régió gyógyfürdő igényét, sőt a színvonalas wellness és élményfürdő szolgáltatások révén távolabbról is érkezhetnek fürdővendégek.

A pályázat második fordulós benyújtása megtörtént.

Megszakítás