Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhely a kerékpárosbarát település

A városban megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően Hódmezővásárhely elnyerte a Kerékpárosbarát Település díjat. Vásárhelyen és a külterületen több mint 50 kilométer bicikliút segíti a kerékpárral közlekedőket, a kerékpártápolók kapacitása meghaladja az 5600 darabot, amelyek több mint 72 százalékát kamerák figyelik. Az tavalyi évben a kerékpárutak fejlesztésére és fenntartására közel 97 millióforintot fordított a város, az elmúlt 5 évben pályázati forrásból több mint 1 milliárd forint értékben valósultak meg a bicikliseket segítő beruházások.

A városban megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően Hódmezővásárhely elnyerte a Kerékpárosbarát Település díjat a 2013. évre vonatkozóan. Az elismerést január 22-én vette át Benkő Zsolt települési képviselő és Szilágyi Tamás a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Építéshatósági Irodájának csoportvezetője Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkártól Budapesten. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázat elbírálása során fontos szempont volt Hódmezővásárhely esetében, hogy nem csupán a kerékpárút hálózat fizikai növelésére, de a biztonsági rendszerek fejlesztésére, a kerékpárosok kényelmét, a közlekedés zökkenőmentességét szolgáló beruházásokra, és a biztonságos közlekedést szolgáló programok bővítésére is nagy hangsúlyt helyezett a város.

Hódmezővásárhelyen az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően több mint 50 kilométer bicikliút segíti a kerékpárral közlekedőket, a kerékpártápolók kapacitása meghaladja az 5600 darabot, amelyek több mint 72 százalékát kamerák figyelik. Az tavalyi évben kerékpárforgalmi létesítmények fejlesztésére és fenntartására közel 97 millióforintot fordított a város, a kerékpáros közlekedés korszerűsítése érdekében az elmúlt 5 évben, pályázati forrásból több mint 1 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások. A város minden évben 9-10 helyi, vagy országos szervezésű kerékpáros programnak ad otthont.

A biztonságos közlekedés érdekében a fejlesztések mellett rendszeres a közutak és kerékpárutak kátyúzása, télen folyamatos a kerékpárutak takarítása és síkosság-mentesítése, egyéb évszakokban a kerékpárutak tisztítása, illetve a létesítményeket övező növényzet karbantartása. A városban jelenleg is folyamatban van több mint 3 km hosszúságban kerékpárút építés a Kölcsey, Kodály, Pálffy, Holló és a Mester utcákat érintően, Hódmezővásárhely azonban nem csupán a belterületén, de a külterületi egységekhez és a szomszédos kisebb településekhez vezető kerékpárutak kialakítására, azok fenntartására és biztonságossá tételére is nagy hangsúlyt helyez. Az egyik utóbbi fejlesztés eredményeként például esténként már napelemes lámpák segítik a kerékpárosok közlekedését a 47-es számú főút melletti bicikliúton.

Hódmezővásárhely először 2011-ben nyerte el a Kerékpárosbarát Település díjat.

Megszakítás