Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhely a legdinamikusabban fejlődő város

Hódmezővásárhely már nem a legeladósodottabb, hanem a legdinamikusabban fejlődő megyei jogú város – mondta Almási István sajtótájékoztatón. A polgármester kiemelte: az állam méltányolta az önkormányzat elmúlt hat évben folytatott fejlesztéspolitikáját és felelős gazdálkodását, így maximális mértékben, mintegy 70%-ban átvállalta a város hiteleit. A szigorú gazdálkodás azonban folytatódik: az idei év első felében újabb 1 milliárd forintot spórolt meg a működési költségein az önkormányzat.

2006-től a tavalyi év végéig több mint 12 milliárd forintot fordított Hódmezővásárhely csak az infrastrukturális fejlesztésekre. Megújult többek között a belváros, korszerűsödtek az oktatási és a kulturális intézmények, az úthálózat valamint a kórház. Mindez azért valósulhatott meg, mert az önkormányzat 2006-ban úgy döntött, a fejlesztésekhez külső forrást von be a költségvetésbe és 69,4 millió svájci frank értékben kötvényt bocsátott ki. A város a felvett hitel minden forintját fejlesztésre fordította, amit az állam is elismert a települések adósságának felülvizsgálatakor. Az adósságkonszolidációt megelőzően ugyanis a kormány részletesen átvilágította a települések gazdasági működését és Vásárhely szigorú gazdálkodását és a következetes fejlesztéspolitikáját méltányolva a lehető legnagyobb mértékű adósságátvállalásról döntött – mondta el Almási István mai sajtótájékoztatóján. A polgármester kiemelte: a 70%-os, mintegy 15 milliárd 650 millió forint összegű adósságátvállalás után a városnak 6, 5 milliárd hitele maradt. Ez az összeg pedig kevesebb, mint amennyi 2002-ben, évekkel a kötvénykibocsátás előtti volt.

– Hódmezővásárhely többé nem a legeladósodottabb megyei jogú város, nem az adósság városa. Hódmezővásárhely az egyik legdinamikusabban fejlődő megyei jogú város- mondta Almási István polgármester.

Az időközben euróra váltott kötvényállomány 63 millió euróról 13 millió euróra csökkent. A város a fennmaradó hitelekre közbeszerzési eljárást írt ki, így a még meglévő hitelek is kedvezőbb konstrukcióban törleszthetőek. A hitel átalakításával a város adósságszolgálata 4 – 500 millióra csökkent éves szinten, ami újabb fejlesztéseket tesz lehetővé. A szigorú gazdálkodás azonban megmarad: az önkormányzat továbbra ius csökkent a működési költségeken, hogy minden forintot a fejlesztésre tudjon fordítani.

– Az első félév során az átalakításnak, a megvalósult intézményhálózat átstrukturálásának köszönhetően, és a város működési költségeinek szinten tartásával 1 milliárd forint működési célú bevételt tudott a város fejlesztésre fordítani – mondta Végh Ibolya aljegyző.

Az aljegyző azt is hozzátette, hogy a város az első fél évben 13 milliárd forintnyi vagyonnövekedést ért el.

Megszakítás