Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhely ad otthont a gyermekorvosok idei tudományos ülésének

Magyar Gyermekorvosok Társasága Dél-Magyarországi Decentrumának ez évi tudományos ülése Hódmezővásárhelyen kerül megrendezésre 2012. április 13-14-én. Az ülés április 13-án, pénteken 10 órakor veszi kezdetét a Fekete Sas dísztermében, az ünnepélyes megnyitón Almási István alpolgármester mond köszöntőt. Az országosan egyedülálló Egészséges Vásárhely Program a gyermekek egészségének megerősítésében elért eredményeit dr. Havasi Katalin, ifjúságegészségügyi tanácsnok szombaton mutatja be.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Dél-magyarországi Decentruma 1968. májusában alakult azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a dél-keleti régió négy megyéje, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Szolnok megye gyermekgyógyászai számára szakmai konzultációra, személyes találkozóra, kapcsolatok építésére. Első konferenciáját 1968 májusában Szegeden tartotta, az idei a 45. éves összejövetel.

Évente más-más város kórháza vállalja fel a decentrum szervezését. A hódmezővásárhelyi konferencián részt vesz többek között a Magyar Gyermekorvosok Társaságának január 1-én hivatalba lépett elnöke, dr. Molnár Dénes professzor, dr. Szabó András professzor, a Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinikájának intézetvezető egyetemi tanára, valamint a dél-kelet magyarországi régió szakmai vezetője dr. Túri Sándor professzor, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Gyermekklinika és Gyermekegészségügyi Centrum vezetője.  Valamennyien  szakterületük, a szakmapolitika fontos, aktuális kérdéséről tartanak előadást.

Az idei decentrum résztvevői 31 előadásban számolnak be eredményeikről, amelyek keretében a neonatológia, a gyermek kardiológia, a gyermeksebészet, az infektológia, az anyagcsere, a genetika, az endokrinológia, a neurológia, a pulmonológia, a gasztroenterológia betegségei, valamint a betegellátásban egyre nagyobb súllyal szereplő lelki támogatás és a szakterületet érintő egyéb kérdések kerülnek bemutatásra.

Hódmezővásárhely legutóbb 1996-ban rendezett Decentrumot, előtte 1989-ben adott otthont a rendezvénynek. Napjainkban, amikor a fogyó népesség, a csökkenő születésszám miatt rendkívüli mértékben felértékelődik az egészség, Hódmezővásárhely fontos lépést tett az egészségesebb jövő nemzedék érdekében: az Egészséges Vásárhely Program keretében bevezetett mindennapos testnevelés, különösen a heti kötelező úszással megtöri a mozgásszegény életmódot. A mindennapos mozgás a fenyegető civilizációs betegségek, az elhízás, a magas vérnyomás betegségei, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma elleni küzdelem fontos eszköze.

Megszakítás