Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhely értékeiről tartottak előadást az Emlékpontban

A Szegedi Közművelődési Nyári Egyetem ma a Helyi értékek, hungarikumok címmel szervezett előadást az Emlékpontban. Ennek keretében az érdeklődők Hódmezővásárhely kiemelkedő kulturális fejlesztéseiről kaphattak tájékoztatást.

A Szegedi Nyári Egyetem immár 12 éve működik azzal a céllal, hogy a közművelődésben tevékenykedő dolgozók számára elméleti és gyakorlati továbbképzést nyújtson. A szervezőknek az is feltett szándéka, hogy ne csak szűken, a helyi témákkal foglalkozzanak, hanem kitekintsenek a környékre, sőt még a határokon túlra is. A tegnap Szegeden kezdődő konferencián a szakemberek többek között arra keresték a választ, mi számít manapság igazi hungarikumnak. Megoldás nem született, de az egyeztetés elindult az ügyben.

– Szeptemberre ígérték azt a törvényt, amely pontosítja, milyen kategóriák is lesznek, hogyan áll fel az az értékpiramis, amelybe helyi, megyei, országos és Kárpát-medencei értékek tagozódnak be – mondta el Székely Anna, a Csongrád Megyei Közművelődési Központ intézményvezetője.

Míg a különböző szakmai szervezetek összehangolása történik, addig a konferencia részvevői ma arról kaphattak tájékoztatást az Emlékpontban, hogy Hódmezővásárhely mit tesz a helyi értékek megmentése érdekében. Így volt szó például arról, hogy Magyarországon először a város csatlakozna a Slow City nemzetközi mozgalomhoz, melynek eddig a világon 20 országból 140 tagja van.

– Hódmezővásárhely leginkább a kultúrára szeretne nagy hangsúlyt fektetni, ugyanis nagyon sok olyan értéke van a városnak, melyek veszendőben vannak. Ilyen a fazekasság vagy a helyi hímző művészet, ezeket mind meg kell őrizni az utókornak – hangsúlyozta Dezső Rita, nemzetközi referens.

A magyarul Élhető Város elnevezésű mozgalomhoz való csatlakozás azon múlik majd, hogy szeptemberben a programot kezdeményező olasz delegáció alkalmasnak találja-e Hódmezővásárhelyt a tagfelvételre. Az alapfeltételek kimondják: a város lakossága nem haladhatja meg a 50 ezer főt, bátorítani kell a helyi értékek előállítását, mérsékelni kell a közlekedési terhelést és a zajt, és nem utolsó sorban növelni kell a zöld területek arányát.

Megszakítás