Hódmezővásárhely
is csatlakozna a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást és a
helyi ízeket népszerűsítő Slow Food mozgalomhoz – mondta Varga Anikó
projekt menedzser kedden az alföldi városban.
Hódmezővásárhely tavaly novemberben első hazai településként lett
tagja a magyarra leginkább nyugodt városnak fordítható CittaSlow
mozgalomnak, így törekvései sok területen megegyeznek a
gasztronómiai világszervezetével – mondta a szakember a témában
rendezett konferencián.
Az 1999-ben négy olasz kisváros létrehozta CittaSlow szövetség,
amely ma már csaknem negyven ország százötven települését tömöríti,
fontos célja a helyi kultúrán és tradíciókon alapuló termékek
előállításának ösztönzése, a hagyományos termelési eljárások
védelme. Ahogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat is sokat tett azért
az elmúlt években, hogy nyugodt és egészséges környezetet
biztosítson az itt élőknek – közölte a projektmenedzser.
A nemzetközi Slow Food mozgalom az egyes országok és régiók
étkezési hagyományainak, a helyi „étkultúrának”, a
„gasztrokulturális” sokrétűségnek a megőrzése, védelme érdekében
jött létre 1989-ben Párizsban, s 2002-től működik Magyarországon is.
A szervezet hazai csoportjai többek között olyan hagyományos magyar
termékek megőrzésében és népszerűsítésében vesznek részt mint a
mangalica kolbász vagy a szabolcsi szilvalekvár.
(MTI)