Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhely kezdeményezésére összefognak a professzionális keramikusművészek

A szakma is támogatja a Magyar Kerámiavárosok Szövetségének megalakulását, hiszen a professzionális művészeknek is fontos az összefogás és az európai kultúra színesítése, erősítése. Első körben tíz település képviselője írja majd alá pénteken délelőtt az együttműködési szerződést a Városháza dísztermében rendezett konferencián.

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész szerint Hódmezővásárhely a világ közepe, ha kerámiáról van szó, hiszen a város hétezer éves kerámiaművészettel büszkélkedhet. A településnek azonban nemcsak múltja, de jelene és jövője is van ezen a téren, ugyanis immár 15 éve működik itt nagy sikerrel szimpózium, amely a szakma legjobb keramikusainak ad lehetőséget az elmélyült alkotásra. A kerámia szimpózium célja az együttműködés és az összefogás, ahogy a hamarosan megalakuló Magyar Kerámiavárosok Szövetségének is, csak professzionálisabb szinten.

– Ami nekünk, vagyis professzionális művészeknek a 21. században fontos, hogy a fazekasok mellett mi is egymásra épülve és egymás mellett dolgozva erősítsük és színesítsük az európai kultúrát. Azokat a pontokat, ahol az egyetértés alapvető, és azokat a pontokat, ahol a fejlődés lehetséges, közösen kellene megtalálni – mondta Pannonhalmi Zsuzsa, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke.

Ezért is támogatja a szakma a Magyar Kerámiavárosok Szövetségének megalakulását, melyre pénteken délelőtt a Városháza dísztermében kerül majd sor. Ehhez első körben Vásárhely mellett kilenc hazai település csatlakozik, ahol a tradicionális fazekasságnak, illetve a művészi kerámiának komoly hagyományai vannak. A szakmai konferenciára a francia, az olasz és a spanyol szövetség képviselői is ellátogatnak, hogy eddigi tapasztalataikat átadják az új szerveződésnek.

Megszakítás