Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhely szakrális élete a fotóművész szemével

Hódmezővásárhely szakrális életét örökítették meg tavaly a fotós szakma legjobbjai, akiknek munkáiból kiállítás nyílt az Alföldi Galéria emeleti termeiben. A művészekre más és más módon hatott a téma, így voltak, akik épületeket, eseményeket vagy egyes tárgyak részleteit kapták lencsevégre.

A kerámia és a festő szimpóziumok után az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy az ugyancsak nagy hagyományokkal rendelkező fotózás is teret kapjon Hódmezővásárhelyen. Ennek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy immár kilencedik alkalommal mutatják be hazánk legjobb fotóművészei munkáikat az adott témában.

– Volt, amikor a tégla, a kerékpár vagy a tanyai élet játszott főszerepet, az elmúlt évben pedig a szakrális fotózás következett Hódmezővásárhelyen. Még a hitéletet gyakorlóknak is érdekes lehet a téma, mert újabb és újabb dolgokat fedezhetnek fel az alkotásokon. Olyanokat, melyek mellett esetleg nap mint nap elmennek, és fel sem tűnt nekik – mondta Almási István alpolgármester.

A szakma legjobb 11 fotósa tavaly – a hagyományoknak megfelelően – egy hetet töltött a városban, hogy a feladatul kapott témát feldolgozza. Munkájukat a helyi felekezetek képviselői is segítették, ám igazán mindenkinek magának kellett felfedeznie a város szakrális életét. Az egy évvel ezelőtt készült képekből hosszas válogatást követően most nyílt kiállítás az Alföldi Galériában.

– Nem vallás szerint válogattunk, hanem aszerint, hogy látványban kit mi fogott meg. Nyilvánvaló, hogy az alámerítéses keresztelő igazi kuriózumnak számított, nagyon látványos volt, ezért sokan megörökítették. Az azonos valláshoz tartozó templomok között is óriási különbségek voltak, így ezeket is többen fényképezték. Én például azért tudtam beadni képeimet, mert az előző évben a diákokkal már lefényképeztem a görögkeleti templomot, amit akkor éppen tataroztak – mondta Módos Gábor fotóművész.

Az alpolgármester a kiállítás megnyitóján arra kérte a fotóművészeket, hogy minden eddigi témát dvd-n rögzítsenek, hogy a későbbi generációk is élvezhessék és láthassák mindazt, amit a vásárhelyi fotószimpózium tagjai megörökítettek. Közben a művészek idén sem pihennek, hiszen ezen a héten újra nyakukba veszik a várost, hogy most a helyi piac jellegzetességeit is lencsevégre kapják.

Megszakítás