Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen 600 pedagógust érint a béremelés

A köznevelési törvény módosításával a pedagógus-életpálya rendszere és az ötszámjegyű béremelés már az idei tanévkezdéskor életbe lép. Szeptembertől átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye. Vásárhelyen több mint 600 munkavállalót érint az intézkedés. A törvény hatálya kiterjed a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi dolgozóra.

Az új köznevelési törvénynek köszönhetően már az októberi fizetéssel megkaphatják a pedagógusok első megemelt alapilletményüket. Az ötszámjegyű béremelés átlagosan 34 százalékos bérnövekedést jelent. Főiskolai végzettség esetén a bruttó bérek legalább 155 és legfeljebb 294 ezer forint között mozognak majd. Egyetemi végzettségnél az alsó határ 170 ezer, a felső pedig 322 ezer forint lehet.

A következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés, évenként minimum 5 százalékos, de a minősítés és a szolgálatban eltöltött évek arányában a növekmény akár az évi 10 százalékot is elérheti, és további hasonló arányú emelések következnek minden év szeptemberében. 2015. szeptember 1-től a változtatások kiterjednek az intézményekben nevelői-oktatói munkát segítő, pedagógus szakképzettséggel rendelkező dolgozókra is.

2016 januárjáig ez több mint 200 milliárdos kiadást jelent majd a költségvetésnek.

A hódmezővásárhelyi tankerületben több mint 600 pedagógust érint a pedagógus életpálya- modell bevezetése 2013. szeptember elsejétől. Pedagógus béremelésre utoljára 2002-ben került sor, így igen sok időt vártak erre a pedagógusok – mondta a híradónak Tóthné Kecskeméti Katalin, tankerületi vezető.

Megszakítás