Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen a Molnár Dixiland Band

Hétfőn este hat órától ad koncertet a Molnár Dixiland Band a vásárhelyi Mozaik Moziban. Az 1964-ben, szegedi egyetemistákból, amatőr zenészekből alakult együttes, a legrégebben fennálló vidéki jazz-formáció Magyarországon. Mára számos díjjal is büszkélkedhetnek.

A hatvanas évek legnagyobbnak számító könnyűzenei rendezvényén, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján robbant be a köztudatba a Molnár Dixiland Band, amelynek sikerei azóta is töretlenek. A Magyar Rádió is számos felvételt készített velük, de a Televízió műsoraiban is sokat szerepeltek. A hazai sikerekkel szinte egy időben indult külföldi fellépéseknek során több mint 50 alkalommal képviselték hazánkat a különböző jazz-fesztiválokon.

– Ennek a zenének a gyökerei a déli népek vérmességéből, a felfokozott életvidámságból, életszeretetből fakadnak, és ez azután, ahogy mondani szokták manapság „átjön”. A közönség is érzi, hogy ezt a muzsikát nem lehet szomorúan játszani, ez igazi örömzene – mondta Sallai László, a Molnár Dixiland Band trombitása.

A Német Jazz Föderáció megszerkesztette a tradicionális jazz családfát, amelyen a szólisták között a csapat két meghatározó egyénisége, Garay Márta és Molnár Gyula is előkelő helyen szerepelnek. Emellett maga a zenekar szintén számos díjjal büszkélkedhet, hiszen megkapták többek között Salgótarján Pro Urbe díját, az EMERTON díjat, valamint Szeged Város Aranyérmét is. Hazánkban évi 50-100 alkalommal lépnek fel különböző koncerteken, fesztiválokon és Hódmezővásárhelyre sem véletlenül esett a választásuk.

– A régi időkre hagyatkozva jöttünk Hódmezővásárhelyre, ugyanis a Molnár Dixiland nagyon sokáig itt játszott a tanácsi klubban, a Városháza pincéjében és ott mindig hatalmas hangulat volt. Az akkori rajongók most is átjárnak Szegedre, és ők gondolták úgy, vissza kellene hozni a zenekart Vásárhelyre – mesélte Sallai László.

Aki  ellátogat hétfőn este hat órakor a Mozaik Moziba, garantáltan nem tud majd parancsolni a lábának, hiszen fergeteges hangulatú koncertnek lehetnek szem és fültanúi.

 

Megszakítás