Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen állomásozott a génmentes mezőgadaségért roadshow

Hódmezővásárhelyen folytatódott a Vidékfejlesztési Minisztérium „Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért” elnevezésű rendezvénysorozata.  A konferencián a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői a genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi és gazdasági hatásait mutatták be a közönségnek.

Hódmezővásárhely adott otthont a GMO-mentes mezőgazdaságért roadshow Csongrád megyei állomásának. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megtartott konferencián Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, Magyarország az elsők között mondott nemet a génmódosított növények köztermesztésbe vonására, és emellett kitart a jövőben is. A GMO-mentesség fenntartása az egyik záloga a külföldi piacok megszerzésének.

– A hagyományos európai piacokon, illetve a régen elvesztett keleti piacokon: az orosz, illetve a korábbi szovjet tagköztársaságok államainak piacain, vagy az arab piacokon a jó minőségű, tiszta, egészséges élelmiszert keresik. Nem keresik a GMO-val fertőzött élelmiszert – mondta Budai Gyula.

A magyar vetőmag Európában a 3., a világon pedig a 9. legkeresettebb, amely jelenleg 190 milliárdos piacot jelent az ország számára. Kiemelten fontos stratégiai cél a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzése. Ennek érdekében a legszigorúbban lép fel a kormány: a fertőzött területeket megtisztítják, az önhibájukon kívül megkárosított gazdákat pedig kártalanítják.

– Túlzás nélkül mondhatom, hogy Magyarországon a mezőgazdaság stratégiai ágazat. A mostani növekedés, amit a kormány és az Eurostat nyilvánosságra hozott az elmúlt napokban, e mögött a mezőgazdaság áll. A mezőgazdaság az egész gazdaság hajtómotorja. Tavaly nem teljesített olyan jól a mezőgazdaság, ez meg is látszott a GDP-n. A mostani jó eredménynek köszönhetően viszont erős növekedés volt meghatározható – mondta Budai Gyula.

A szaktárca nagy hangsúlyt fektet a GMO-kal kapcsolatos szemléletformálásra.  Hódmezővásárhelyen többek között táplálkozástudós, és természetvédő tartott előadást a témában, emellett filmvetítéssel is várták az érdeklődőket.

Megszakítás