Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen hétszáz pedagógust érint a béremelés

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-től, és 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter tegnap. Végzettségtől és a pályán eltöltött évek számától függően a növekmény 50-150 ezer forint lesz. Hódmezővásárhelyen mintegy hétszáz, a kistérségben közel ezer pedagógust érint a béremelés.

Balog Zoltán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptembertől. Elmondta, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett, teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek, a következő négy évben, 2017-ig pedig minden szeptemberben lesz béremelés évenként minimum 5 százalékos, de a minősítés és a szolgálatban eltöltött évek arányában ez akár az évi 10 százalékot is elérheti. Hódmezővásárhelyen több mint hétszáz, a kistérségben pedig közel ezer pedagógust érint a béremelés. 

A miniszter azt is kiemelte, hogy ezentúl nem lesz különbség az ország különböző pontjain a tanárok fizetésében. Végzettségtől és a pályán eltöltött évektől függően 50-150 ezer forint lesz a növekmény. Ezenkívül logikus és objektív kritériumok alapján határozzák meg a vezetői és osztályfőnöki pótlékok összegét is.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője azt közölte: a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. „Végre eljött a pedagógusok ideje” – fogalmazott. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak – tette hozzá.

A pedagógusok szakmai szervezeteivel jövő hétfőn kezdenek egyeztetni a foglalkoztatási rendelettervezetről. Ezáltal sokkal kiszámíthatóbb és igazságosabb lesz a rendszer, a munkaterheket sokkal arányosabban lehet majd elosztani.

Megszakítás