Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen is Fölszállott a páva

A Fölszállott a páva negyedik területi válogatóját szombaton tartották Hódmezővásárhelyen. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a dél-alföldi régió 37 néptáncos, énekes és népzenész előadója és formációja mérte össze tudását. A térség tehetségei mellé határon túlról is érkeztek fellépők.

 Vajdasági, kupuszinai táncokkal lépett fel a szabadkai Róna Táncegyüttes a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny dél-alföldi válogatóján. Tavaly az  elődöntőig jutottak, idén jobban szeretnének szerepelni.

– Nagyon sok felkérést kaptunk ezáltal, hogy a tévében is láthattak minket, és úgy gondolom, hogy közelebb tudtuk hozni egy kicsit a néptáncot és ezt a műfajt – mondta Rumenyákovity Kárlo, a Róna Táncegyüttes művészeti vezetője.

A hattagú zsűri egyrészt figyel a televíziós szempontokra, és a produkciónak meg kell felelnie a szakmai szempontoknak is. 

– Megpróbálják megítélni a szakmai zsűri tagjai, hogy kinek mi az, ami erénye volt, vagy hiánya volt, hát fogyatékosságról nincs szó, mert mindenki, aki idekerül felkészült, de ki az, aki jobb hangminőségben, hangszertudásban, technikai tudásban – mondta Balogh Júlia, a zsűri egyik tagja. 

A Fölszállott a páva első sorozata a Dunán hatalmas sikert aratott határon innen és túl is.  

A tavalyi győztesek legutóbb a washingtoni Smithsonian Folklife Festivalon arattak elsöprő közönségsikert. 

Az MTVA népzenei és néptáncos tehetségkutatóra szóló felhívására egyébként az idén 291 produkció jelentkezett, több mint 1500 résztvevővel. A területi válogatókat folyamatosan rendezik a következő hetekben. Mindegyikről 40 perces film készül, amelyet a közmédia januárban, a Fölszállott a páva újabb műsora előtt láthatnak majd a nézők.

Megszakítás