Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen készültek a húsvéti ünnepre a szerb ortodox papok

A legnagyobb egyházi ünnepre, a húsvétra készülve tartottak papi gyónást a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templomban. Az eseményen részt vett Magyarország valamennyi ortodox papja, sőt még Romániából is érkeztek néhányan. A görög-keleti egyház másként számolja az ünnepet, számukra idén május 5-én lesz húsvét.

Az ortodoxiában az ünnepi előkészület 49 napig tart. Ennek a böjtös időszaknak tipikus eseménye az előszentelt adományok liturgiája, amit a hét első napján Hódmezővásárhelyen tartottak. A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye valamennyi elöljárósága részt vett a szertartáson, sőt Romániából is érkeztek néhányan.

– Ma itt Hódmezővásárhelyen összejött a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye egész papsága. Ez is egy hagyomány. Minden évben a húsvéti nagyböjt idején a püspök atya összehívja egyházmegyéje papságát, és itt minden pap először bűnbánatos liturgián vesz részt, utána megbánjuk a bűneinket, és megtvalljuk azokat a lelki atyánknak, majd ezután részt veszünk a szent eukarisztiában, magunkhoz vesszük Krisztus testét és vérét.

A papság számára ez a liturgia – amit évente egy alkalommal tartanak – hatalmas spirituális élményt jelent. Hasonló feltöltődést élhettek át azok a hívek is, akik néhányan részt vettek a szertartáson, hiszen ők is gyónhattak és áldozhattak. Idén az ortodox húsvét május 5-én lesz.

Megszakítás