Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen tanulhatnak szeptembertől a mártélyi felsős diákok

Mártélyon az alacsony gyermekszám miatt az általános iskola felső tagozatát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolához integrálná. A  szeptemberre tervezett intézkedés a törvényi előírások betartása és a hosszú távú fenntarthatóság miatt szükséges. Az előkészítés alatt álló folyamatról május végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma dönt. A tankerület az érintett szülőket és pedagógusokat már tájékoztatta a kérdésről. 

Az új törvényi előírások alapján szeptemberben az általános iskolák a meghatározott minimumlétszám alatt nem indíthatnak osztályokat. A mártélyi általános iskola felső tagozatai az alacsony gyermeklétszám miatt és a költséghatékonyság érdekében a tervek szerint beintegrálódnának a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolába. Jelenleg a döntés előkészítő szakasznál tart a folyamat, és az üggyel kapcsolatban a szülők, valamint a pedagógusok tájékoztatását végzi a végrehajtó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A tankerület az összevonás tervéről egy felterjesztést nyújt be a szakminiszterhez, aki május 31-ig kell, hogy meghozza az erről szóló döntését.

– A gyerekek a legfontosabbak, hogy ők ne sérüljenek, és a lehető legjobb megoldást kapják. Igyekeztünk azokat a lehetőségeket kihasználni, hogy földrajzilag a legközelebb eső hódmezővásárhelyi általános iskolába történjen az integráció. Ez jelen esetben a Varga Tamás Általános Iskola, amely közlekedés szempontjából és az infrastruktúra tekintetében is a legmegfelelőbb épület – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Hódmezővásárhelyi Tankerületének igazgatója.

Mindez 51 felső tagozatost érint. Ezek között azonban nem csak Mártélyon élő gyerekek vannak, mivel Mindszentről és Vásárhelyről is járnak a mártélyi iskolába. Az átalakítás során arra is figyelmet fordítanak, hogy a jelenlegi pedagógusok továbbfoglalkoztatását is megoldják.

– Fontos megemlíteni, hogy a Varga Tamás Általános Iskolában a befogadó magatartás 2007 óta jelen van, mivel ők egy ilyen integrációs folyamaton már akkor átestek. Biztos vagyok benne, hogy az akkor megszerzett tapasztalatok alapján – ha a minisztérium úgy dönt – akkor 2013 szeptemberétől megtörténik az újabb integráció – tette hozzá Tóthné Kecskeméti Katalin.

Mártély polgármestere, Balogh Jánosné elmondta: mindig is attól tartott, hogy bekövetkezik ez a helyzet, amit most fájdalmas volt tudomásul venni.

– A törvényi előírás keretein belül azt kell, hogy mondjam Tóthné Kecskeméti Katalin igazgató asszony és kollégái mindent megtettek annak érdekében, hogy jó körülmények között megfelelő helyre és optimálisan legyenek áthelyezve a gyerekek – mondta Balogh Jánosné, Mártély polgármestere.

Az előkészítő munka arra is figyelmet fordít, hogy az iskoláskorú gyermekek ne szakadjanak el a falutól, mivel a tervek szerint szeptembertől a mártélyi általános iskolában négy tanítóval kettő alsó tagozatos összevont osztályt fognak indítani.

Megszakítás