Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyen ülésezett az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége

Hódmezővásárhelyen ülésezett az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége. A szervezetnek 2009 óta Hódmezővásárhely is tagja. A két napos koordinációs értekezleten többek között arról is szó esett, hogy milyen intézkedéseket hozott a város az egészséges életmód jegyében, illetve milyen sikereket ért el, melyeket érdemes másokkal is megosztani.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 1992-ben alakult meg, de már előtte is laza hálózatként működött. Mára összesen 20 település alkotja, Hódmezővásárhely 2009-ben csatlakozott. A szervezet azért munkálkodik, hogy az egészséges életmódot minél szélesebb körben terjessze.

– Ez nem jelent plusz kiadást. A meglévő pénzek felhasználásával inkább más hozzáállást, más gondolkodást kell szem előtt tartani, és több területre kellene kiterjeszteni az egészség kérdését. Ha belegondolunk, az egészség nem az egészségügyben keletkezik, és nem is ott hal meg, ahogy mondani szokás – mondta De Blasio Antonio, a pécsi Egészséges Városért Alapítvány titkára.

A szövetség azért örült Hódmezővásárhely csatlakozásának, mert a helyi példák azt támasztották alá, hogy a város elkötelezett az egészség mellett. Így többek között az elmúlt években itt elért eredményekről kaptak tájékoztatást az érdeklődők a tanácskozáson.

– Meggyőződésem, hogy az Egészséges Vásárhely Program gyermek programjai hosszú távon nagyon fontosak, hiszen ezek az egész ország és világ számára bemutatni valók, és ezeknek a nemzetközi szervezeteknek a jó gyakorlatai vihetik előre világszerte a megismerésüket és továbbfejlesztésüket. Talán így a mi gyerekeink is tényleg egészségesebbek lesznek és tovább élhetnek majd – mondta dr. Havasi Katalin, egészségügyi főtanácsnok.

A mostani úgynevezett koordinációs értekezlet azért jött létre, hogy a felek megvizsgálják, hogyan lehet alkalmazni az egészséggel kapcsolatos vizsgálatokat az önkormányzat döntéshozatalában, de az egészségnapokon szerzett tapasztalatok is átadásra kerültek.

Megszakítás