Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyi ösztöndíj fiatal képzőművészek támogatására

Fiatal képzőművészek támogatására alapított ösztöndíjat Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Az elismerést első ízben a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, október első vasárnapján adják át.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ösztöndíj létrehozásával kapcsolatos megállapodás keddi aláírásán az alföldi városban elmondta: a Vásárhelyi Őszi Tárlat unikális a hazai kiállítások között, hiszen nincs másik hasonló, hat évtizedes múltra visszatekintő képzőművészeti seregszemle az országban.

A magyar kortárs képzőművészet kiemelt figyelmet fordít a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra. A kiállításra rekord számú, 768 alkotás érkezett, közülük 194 művész 262 alkotását válogatta be a zsűri a tárlatra.

A tárlatok megújításában, folyamatos „frissen tartásában” elengedhetetlen szerepet játszanak a fiatal, tehetséges művészek, akiket kiemelten támogat Hódmezővásárhely. Almási István polgármester elmondta, hogy az elmúlt években két kimondottan fiataloknak szóló díjról döntött a város közgyűlése. A Fiatal Festők Nívódíját – amely 250 ezer forintos támogatással jár, és tavaly adták át először – végzős festő szakos hallgatók nyerhetik el.

Az idei évtől a magyar képzőművészeti és iparművészeti egyetemek, valamint főiskolák végzett, 35 év alatti művészei pályázhatnak egy egyéves időtartamú ösztöndíjra. Az önkormányzat és az MMA által létrehozott – Rudnay Gyula Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és grafikusművész nevét viselő – ösztöndíj havonta százezer forintos támogatással jár, amelyet fele részben az akadémia, fele részben a város nyújt.

A nívódíjjal, illetve az ösztöndíjjal kitüntetett művészek a következő esztendőben kamaratárlaton mutatkozhatnak be a vásárhelyi Tornyai-múzeumban.

(MTI)

Megszakítás