Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyi szolidaritás a székelyek mellett

„Szolidaritás a székelyek nagy menetelésével” címmel szervezett szimpátiatüntetést a Tiszta Lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület. A Berecktől – Kökösig tartó óriási élőlánccal egy időben a Bethlen Gábor Református Gimnázium erdélyi falánál is kétszázan gyűltek össze, majd a székely kapunál élőláncot alkotva tiltakoztak a székelységet felaprózó tervezett román közigazgatási régiók ellen.

 

Berecktől – Kökösig alkották meg vasárnap azt az óriási élőláncot, amely a román tengerbe ágyazott székelység önrendelkezését, jogait és jövőjét védelmezi. A háromszékiek hívószavára nemcsak a székelység mozdult meg. Az erdélyi eseményekkel párhuzamosan „Szolidaritás a székelyek nagy menetelésével” címmel a Tiszta Lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület is összefogásra hívta a vásárhelyi polgárokat. A Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán, 1988-ban, a falurombolás elleni tiltakozásul emelt erdélyi falnál csaknem kétszázan találkoztak, hogy együtt vallják a székelyekkel: Háromszék és a magyarság nem alkuszik!

„Most, amikor a székelyek nagyon határozottan százezres nagyságrendben, 55 kilométer hosszú, grandiózus élőlánccal állnak ki jogaik, a területi autonómia és a székely megmaradás mellett, akkor ez így összmagyar üggyé válik és itt, Hódmezővásárhelyen is szolidaritást kell vállalni az ő nagy menetelésükkel” – mondta Grezsa István, önkormányzati képviselő, a Tiszta Lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület elnöke.

Ha Székelyföldön megvalósulnak a tervezett közigazgatási régiók, veszélybe kerül a magyar szó megmaradása. Erre hívta fel a figyelmet a szolidaritási esemény egyik résztvevője is.

„A felvidéki, színtiszta magyar, például csallóközi települések, ahol korábban 80-90%-ban magyarok éltek, most 20-30%-os. Közigazgatási határok vannak. A felső régiókat hozzácsatolták a déli, magyar régiókhoz, és most ugyanezt szeretnék a románok is megcsinálni a székelyekkel. Remélem, hogy nem fog nekik sikerülni, hanem most elegen kiállunk, akkor elég nagy hangunk lesz, hogy meghallják akár nyugaton is, hogy mi nem akarjuk, hogy ez így legyen” – mondta Balog Norbert.

„Ha másképp nem tudjuk őket segíteni, legalább mutassuk meg, hogy mi is úgy gondolkodunk, ahogy ők, hogy hozzánk tartoznak, illetve, hogy mi is hozzájuk tartozunk” – mondta Szögi Ödön.

A résztvevők háromszéki falvak neveit tartalmazó táblákat helyeztek el a Népkert bejáratánál álló székely kapunál, melynek szimbólumait felső-háromszéki fafaragó mesterek készítettek, majd élő láncot alkotva énekelték el a Székely Himnuszt.

Megszakítás