Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyi támogatással épülő óvoda alapkövét rakták le a kárpátaljai Mezőváriban

Hódmezővásárhely anyagi támogatásával épülő új református óvoda épületének alapkövét helyezték el ünnepélyesen hétfőn a Beregszászhoz közeli mezőváriban.

 

Az alapkőletételi ünnepségen mondott beszédében Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a városban a kárpátaljai magyarok megsegítésére indított gyűjtésből befolyt négymillió forint összeget 2015-ben adták át a mezővári óvodának, s abból kicserélték az épület nyílászáróit. A hódmezővárosi városi televízió forgatócsoportja által az óvodáról készítetett felvételeket látva Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felvetette, hogy támogatni kell egy új óvoda megépítését Mezőváriban, s ennek nyomán a hódmezővásárhelyi városi közgyűlés gyűjtést kezdeményezett – tette hozzá.

Az alpolgármester szerint a felhívást eddig összesen több mint 42 millió forinttal támogatták magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások és a pénzbeli felajánlások mellett hódmezővásárhelyi cégek egyebek mellett építőanyagokat, szanitereket ajánlottak fel, aminek köszönhetően eddig összesen több mint 60 millió forint gyűlt össze. Az alpolgármester hangsúlyozta: Hódmezővásárhely mindig elkötelezett volt a külhoni magyarság ügyében, és amikor szükség volt rá, gyűjtést szervezett a határon túli magyarok megsegítésére. Az új mezővári óvoda felépítésének támogatása azonban az eddigi legnagyobb összefogás a városban – mondta. Hegedűs Zoltán meggyőződését fejezte ki, hogy jövő szeptemberben megnyitja kapuit a korszerű mezővári óvoda.

Beszédében Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, a hódmezővárosi városi közgyűlés képviselője azt hangsúlyozta, hogy Mezőváriban olyan intézmény alapkövét rakják le, amelyre a jövő épül a magyarok összefogásának eredményeként. Kifejtette: ha Magyarország valamit vállal, akkor azt teljesíti. Jelezte: a magyar kormány eltökélt szándéka, hogy elősegítse a kárpátaljai magyarság szülőföldjén való megmaradását.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke azt emelte ki volt mezővári lelkészként és lakosként, hogy a településen az elmúlt negyedszázadban nem épült közintézmény, így a hódmezővásárhelyi támogatással létesülő óvoda lesz a közösséget szolgáló első új létesítmény. Épp ideje annak, hogy 25 év elteltével valamilyen új remény adassék a településen élőknek, hogy egy új óvoda épül a községükben – mondta. Az egyházi vezető köszönetet mondott a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak és a város polgárainak azért, hogy Mezővárit választották, és készek a hatalmas támogatásukat megadni a községnek.

„Hiszek abban, hogy magyarságunk minden terhet vállalva itt fog maradni Kárpátalján, és be fogja tölteni több mint ezer éves küldetését, amit kaptunk az Istentől, magyar nyelven fogjuk teljesíteni” – emelte ki Zán Fábián Sándor.

Salamon Elemér, Mezővári polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a 3400 fős községben nagy igény van egy új óvodára, amelyben minden gyermek helyet kaphat. Közlése szerint a 150 millió forint összköltségből épülő, játszótérrel és tanuszodával ellátott gyermekintézmény minden igénynek és követelménynek meg fog felelni.

Forrás: MTI

Megszakítás