Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hódmezővásárhelyiek szám szerint

A tavalyi évben összesen 453 gyermek született, míg 602-en haltak meg Hódmezővásárhelyen, derült ki a legfrissebb demográfiai adatokból.

Elkészült a tavalyi esztendő demográfiai összesítése, amiről a legutóbbi közgyűlésen beszámoló hangzott el.

– 2011-ben 453 hódmezővásárhelyi gyermek született. Ebből 388-an itt, az Erzsébet Kórházban látták meg a napvilágot, a többiek pedig más városokban, de valamennyien állandó vásárhelyi lakcímmel rendelkeznek. A természetes halálozási adat pedig 602 fő volt – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A statisztika szerint 1983-ban történt meg a demográfiai fordulat, vagyis azóta haladja meg a halálozások száma a születések számát. 2008-tól pedig stagnálást lehet megfigyelni, ugyanis az elmúlt években szinte beállt az a tendencia, hogy 4-500 fő közötti a születések aránya Hódmezővásárhelyen.

– A felnövekvő nemzedéket erre a szintre kell prognosztizálni, tehát ennek megfelelően kell működtetni a különböző ellátó rendszereket, mint a bölcsődék, óvodák és iskolák, melyeket a gyerekek majd a későbbiekben igénybe fognak venni – tette hozzá az alpolgármester.

Az önkormányzat az elmúlt években is számos kedvezménnyel – például az ingyentelek osztással – próbálta segíteni a családot alapító fiatalokat.

Megszakítás