Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hó(l)dfény fesztivál és Múzeumok Éjszakája

Míg Makón két Barcsay kép, addig Hódmezővásárhelyen a mester egész életműve várja 06.20-án, azaz szombaton a látogatókat. Ez csak egy szelete az idei Múzeumok Éjszakája kínálatának, hiszen valamennyi kulturális intézmény kedvezményes áron látogatható. Akik viszont inkább a zenét részesítik előnyben, azok a sétálóutcán felállított színpadon különböző koncertek közül válogathatnak a II. Hó(l)dfény fesztiválon.

Készül az idei Múzeumok Éjszakájára Hódmezővásárhely. A vásárhelyiek a Tornyai János Múzeum előtt sétálva egy nagy kirakóval találkozhatnak, amelynek az elemein – ha jól forgatják -, Barcsay egyik festménye jelenik meg. A mester még májusban nyílt életmű kiállítása az egyik nagy attrakciója a szombati kulturális kavalkádnak. Akik eddig még nem látták az alkotó munkásságának minden eddiginél átfogóbb keresztmetszetét, most bepótolhatják. Ahogyan az Alföldi Galériában Kósa Ferenc filmrendező öt földrészt bemutató fotói, és az Emlékpontban a Fronthétköznapokról szóló gyűjtemény is különleges élményt kínál a Múzeumok Éjszakáján.

–  Szlogenünk: egy belépő, három intézmény, hat program, hat kiállítás. Ez azt jelenti, hogy bármelyik helyszínen megvásárolt 500 forintos belépővel a látogatók karszalagot kapnak és azzal az Emlékpontban, az Alföldi Galériában, a Tornyai János Múzeumban tekinthetik meg a kiállításokat. 14 év alatt pedig nem kell fizetni – mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A tavalyi Múzeumok Éjszakája több ezer látogatót vonzott, ezért abban bíznak a szervezők, hogy idén is sok érdeklődőt sikerül megszólítani. Akiket inkább a koncertek és a gasztronómia érdekel, azoknak a II. Hó(l)dfény fesztivál kedvez. A Szent Iván napjához kapcsolódó programsorozat már 06.19-én, pénteken elkezdődik, de legerősebb napja ugyancsak a szombat lesz.

–  A New Balance, egy helyi zenekar kezdi a sort.  Ezt követően pedig a Honeybeast és a Heaven Street Seven lépnek színpadra. Azt a titkot elárulhatom, hogy a Heaven Street Seven ebben az évben feloszlik, így az utolsó koncertjeiknek egyike a vásárhelyi lesz. Vasárnap délután a Chevrolet Band tépi majd a húrokat – mondta Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ megbízott igazgatója.

A Hó(l)dfény fesztivált 06.21-én, vasárnap este a Metamorf Színház előadásában Rejtő Jenő: Tévedésből jelentik darabja zárja a Bessenyei Művelődési Központban.

Megszakítás