Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hulladékgazdálkodás, társasházkezelés, állatvédelem

Hulladékgazdálkodás, társasházkezelés és állatvédelem – ezen témákban tartottak Hódmezővásárhelyen közmeghallgatást. A strand működtetésével kapcsolatban is érkeztek hozzászólások.

 

A hulladék mintegy 37-38%-át lehet újrahasznosítani. Hódmezővásárhelyen 450-500 tonnát, ami kevés a 37-38%-hoz képest, hiszen csak 5-6%. Megszüntették a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, viszont a szelektív hulladékgazdálkodást megőrzik, és a családi házas övezetekben modernizálják. A rezsicsökkentés eredménye pedig, hogy éves szinten mintegy 50 millió forintot tud megtakarítani a lakosság – közölte a hódmezővásárhelyi közmeghallgatáson Kovács Pál cégvezető a hulladékgazdálkodás témájában.

 

– Hamarosan piktogramok kerülnek a szemetesekre, amelyekből látható majd, hogy milyen szelektív hulladékot lehet gyűjteni. Nem minden csomagolási anyagot szeretnénk, ha a lakosság elhelyezne a hulladékgyűjtőben – tette hozzá.

 

A közmeghallgatás másik témája a társasházkezelés volt. Molnár Zsolt, a HMSZ Zrt. részéről elmondta: 15 embert képzetek ki közös képviseletre. Jó szolgáltatást, olcsón – ez a cég alapelve: 10 Ft/m2  áron végzik el a közös képviseletet, ami egy átlag lakás esetén havonta 400-500 Ft. Ez tartalmazza többek között a kisebb hibák elhárítását, és 24 órás rendelkezésre állást.

 

Az állatvédelem témájában Antal István, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetője arról beszélt, hogy idén megalakult az állatvédelmi kerekasztal, amelynek több állatvédő egyesület is tagja. Jelenleg 400 kutya és 100 macska várja új gazdáját. Felmerül egy kisállattemető létrehozása, erről is az állatvédelmi kerekasztal tárgyal majd.

 

Hozzászólásként elhangzott: a város vegyen telket, amit az egyesületek üzemeltetnének. Kószó Péter alpolgármester elmondta: nem tartja szerencsésnek, hogy az állatvédelmet közigazgatási alapon szervezzék. Antal István hozzátette: a legutóbbi kerekasztal ülésén felvetődött a közös terület kérdése, de mint kiderült, az egyesületek inkább a saját telephelyeiket szeretnék fejleszteni.

 

A strand működésével kapcsolatban elhangzott: az éves bérlettel is sokáig kell várakozni, illetve a régi zuhanyzók állapotával is elégedetlenek. Gömöri Csilla, a létesítmény vezetője kifejtette: felújítják a zuhanyzókat. A sorban állást pedig nem lehet elkerülni, muszáj igazolniuk a bérletek tulajdonosainak a személyazonosságukat.

Megszakítás