Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Húszéves fennállását ünnepelte a Hódmezővásárhelyi Gazdakör

Szombat délelőtt szakmai konferenciát tartottak a Kutasi úti rendezvényházban, ahol neves előadók tájékoztatták az érdeklődőket az aktualitásokról. A tanácskozás után a nap bállal ért véget.

Míg tavaly ilyenkor elsősorban a nagy belvíz okozott problémát a gazdák számára, addig most a kevés csapadék. Bár az elmúlt napokban nagy mennyiségű hó esett, de a gazdálkodók igazából az esőnek örültek volna. Csongrád megyében 250 ezer hektár szántóföld található és ebből ősszel 112 ezer hektárt vetettek be gabonával, ami az időjárás miatt azonban – úgy tűnik – nem tud megfelelően fejlődni.

– A repce vetésével van a legtöbb probléma, ugyanis nagy része nem tudott kikelni, hidegre nagyon érzékeny növényről van szó és így valószínűleg el is fognak fagyni – mondta Pál László, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör vezetője.

A jelenlegi helyzet megvitatása mellett aktuális agrárinformációk is elhangoztak. Felhívták a gazdák figyelmét többek között arra, hogy az őstermelői igazolványok meghosszabbítását március 19-ig kell elvégezni.

– Ha valaki egy felvásárlónak értékesíti a terményét és nem bizonyítja azt, hogy neki érvényes őstermelői igazolványa vagy érvényes családi gazdasága van, akkor adóelőleget vonnak le tőle, ezért eladás előtt érvényesíteni kell a dokumentumot – mondta Kocsis László, a Földművelésügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

A konferencián dr. Kószó Péter alpolgármester is részt vett, hiszen a város mindig is fontosnak tartotta a gazdákkal való szövetséget.

– 2012 januárjától olyan alaptörvény lépett életbe, amely a több évtizedes harc és kiállás után a magyar termőföldet védelmezi, hiszen immár alkotmányos jogként benne van, hogy a magyar termőföld nem eladó. Köszönet a gazdakörnek az ilyen irányú tevékenységért – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A Hódmezővásárhelyi Gazdakör 1991 decemberében jött létre a gazdák érdekérvényesítése és tájékoztatása céljából. A konferencián így az elmúlt 20 év történéseit is felelevenítették a tagok.

– Ha a MAGOSZ nem lett volna, akkor rosszabbul jártak volna a gazdák. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy a mindenkori kormányzatot tudtuk úgy befolyásolni, hogy a gazdatársadalom érdekei érvényesüljenek – mondta Kispál Ferenc, a Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetségének elnöke.

A gazdák szerint jó irányba halad a jelenlegi nemzetpolitika, hiszen a kormány a mezőgazdaságot kitörési pontnak tekinti. A szakmai tanácskozás után az este már a szórakozás jegyében telt a Kutasi uti Rendezvényházban.

Megszakítás