Időpont: 2022. augusztus 07. (vasárnap)
Helyszín: Mártély, Holt-Tisza parti játszótér
A rendezvény célja:
A tradicionális mártélyi halkultúra hagyományainak felkutatása, bemutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térségben található vendéglátóhelyek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a történelmi halételek, és egyéb helyi ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványokban való megjelentetése.
Mottó: „A halételek sohasem halnak ki!”
Elkészítési mód: helyszínen
Időtartam: 08:00 – 12:00
Étel zsűrizés: 12:00 – 13:00
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés: 14:00
Feladat: a szempontok figyelembevételével egy halétel elkészítése
Kategóriák: 1. Hal- vagy halászlé (üstben, cserépedényben, bográcsban)
2. Hal másképpen (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
3. Másképpen hal nélkül (egyéb helyi szabadban elkészíthető ételek)
Nevezési feltételek, szempontok:
- Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs.
- Nevezni 2022. augusztus 5-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek és az étel elnevezésének megadásával, a szervezőknél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a kovacs.maria@hodmezovasarhely.hu és szarvas.timea@hodmezovasarhely.hu elektronikus levélcímen (levél tárgya: MHK 2022) lehet.
- Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
- Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges! Fokozottan figyelni kell és betartani a járványügyi helyzetre vonatkozó szabályozásokat!
- Az ételeket szakzsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany-, ezüst- vagy bronzminősítésű „Mártélyi főző” címet. Az elbírálás során a zsűri figyelembe veszi az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.
Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (ELADÁSRA is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.
- „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
- „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
- „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
- „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
- „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
- „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.
Hódmezővásárhely, 2022. július 05.
A jelentkezési lapot megtekintheti és letöltheti az alábbi gombra kattintva: