Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

I. Mártélyi Hal-Kavalkád (MHK 2022) Főzőverseny – Versenykiírás (Mártélyi Kavalkád)

Időpont:                      2022. augusztus 07. (vasárnap)

Helyszín:                     Mártély, Holt-Tisza parti játszótér

A rendezvény célja:                                        

A tradicionális mártélyi halkultúra hagyományainak felkutatása, bemutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térségben található vendéglátóhelyek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a történelmi halételek, és egyéb helyi ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványokban való megjelentetése.

Mottó: „A halételek sohasem halnak ki!”

Elkészítési mód:         helyszínen

Időtartam:                   08:00 – 12:00

Étel zsűrizés:               12:00 – 13:00

Módszer:                     komplex, a szempontok figyelembevételével

Eredményhirdetés:     14:00  

Feladat:                       a szempontok figyelembevételével egy halétel elkészítése

Kategóriák:     1. Hal- vagy halászlé (üstben, cserépedényben, bográcsban)

                        2. Hal másképpen (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)

                        3. Másképpen hal nélkül (egyéb helyi szabadban elkészíthető ételek)

Nevezési feltételek, szempontok:

 1. Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs.
 1. Nevezni 2022. augusztus 5-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek és az étel elnevezésének megadásával, a szervezőknél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a kovacs.maria@hodmezovasarhely.hu és szarvas.timea@hodmezovasarhely.hu elektronikus levélcímen (levél tárgya: MHK 2022) lehet.
 1. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
 1. Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges! Fokozottan figyelni kell és betartani a járványügyi helyzetre vonatkozó szabályozásokat!
 1. Az ételeket szakzsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany-, ezüst- vagy bronzminősítésű „Mártélyi főző” címet. Az elbírálás során a zsűri figyelembe veszi az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.

Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (ELADÁSRA is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.

 1. „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
 2. „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
 3. „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
 4. „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
 5. „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
 6. „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.

Hódmezővásárhely, 2022. július 05.

A jelentkezési lapot megtekintheti és letöltheti az alábbi gombra kattintva:

Megszakítás