Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Idén elkészülhet a Jókai utca és a Kutasi út kereszteződésében a jelzőlámpás csomópont

Idén nyárra elkészülhet a 47. sz. főút és a Jókai utca kereszteződésének jelzőlámpás csomóponttá alakítása, de sor kerül az Ipari Parkot elérő déli elkerülő út egy újabb szakaszának tervezésére is.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011-ben nyújtott be pályázatot a 47. sz. főút és a Jókai utca kereszteződésének jelzőlámpás csomóponttá alakítására, valamint az Ipari Parkot elérő déli elkerülő út egy újabb szakaszának tervezésére. Ez utóbbi az iparterületen áthaladó déli elkerülő út és a Makói út találkozásánál körforgalom kialakítását jelenti, illetve annak összekapcsolását az Erzsébeti úttal, azaz lényegében az elkerülő út nyomvonalának folytatásával, az Erzsébeti Út bekapcsolását a déli elkerülő útba.

A pályázatok bírálata és az eredményhirdetés 2011 tavaszán megtörtént, mind a jelzőlámpás csomópont építése, mind a déli elkerülő út folytatásának tervezése támogatást nyert. Az eredeti tervek szerint a projektek 2012. évben valósultak volna meg, erre azonban nem került sor. A pályázatok helyzetéről ezért a tavalyi év végén Almási István polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő levélben érdeklődött Németh Lászlónétól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjétől.

A miniszter asszony napokban küldött válaszában elmondta: a projekt előkészítését követően a tárca költségvetésének átcsoportosítása miatt a beruházások nem indulhattak meg időben, azonban újabb átcsoportosítások már garantálják a projektek 2013. évi megvalósulását. A tárcavezető kifejtette: a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a megállapodás aláírását követően a feladatok megvalósulását elrendelte a beruházóként eljáró Magyar Közút NZrt. részére, jelenleg a projektek közbeszerzésének jóváhagyása zajlik, amelyet követően a közbeszerzési felhívás még ez évben megjelenhet. Sikeres közbeszerzési eljárás esetén a 47. sz. főút és a Jókai utca kereszteződésében a jelzőlámpás csomópont kialakítása, továbbá az Ipari Parkot elérő déli elkerülő út egy újabb szakaszának tervezése idén nyáron megvalósulhat. A projektek összköltsége mintegy 50 millió forint, amelyből a lámpás csomópont építésének pályázat szerinti tervezett összköltsége 40, míg a déli elkerülő út folytatásának tervezése 10 millió forintot tesz ki.

Megszakítás