Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Idén először saját forrásból finanszírozza a pályázatait Székkutas

A székkutasi képviselőtestület egyhangú döntéssel elfogadta a település 2012-es költségvetését. Idén először a pályázatokra szánt önerőt saját tartalékból és nem banki hitelekből finanszírozza az önkormányzat.

A héten elfogadták Székkutas idei költségvetését. Amíg a település tavaly 280 millió forinttal gazdálkodott, az idei költségvetés főösszege 202 millió forint. A különbözet abból ered, hogy az önkormányzat a kistérségi társulás fenntartásába adta az általános iskolát és óvodát, így csökkenthető volt a hiány, amely 14 millió forint lesz az idén. Ez az összeg azonban jelentős előrelépésnek számít, mivel tavaly 21 millió forintos hiánnyal küszködött Székkutas.

A költségvetés ebben az évben pályázati önrészt is tartalmaz, ez újdonságnak számít, mivel a település eddig minden pályázatot hitelből finanszírozott. Ennek megfelelően az öregek napközi otthonának energetikai modernizációjára és szolgáltatás fejlesztésére beadott 50 milliós pályázat 5%-os önerejére már elkülönítették az összeget, tehát kedvező elbírálás esetén rendelkezésre áll a szükséges 2,5 millió forint.

Az önkormányzat hét millió forintot szán olyan szolgáltatások biztosítására, amely eddig még nem volt a településen. Többek között ebből finanszírozzák a rászorulók számára a tűzifa osztást, a játszótér építését, a járdák és önkormányzati lakások felújítását, az úthálózat kátyúzást, valamint a víziközmű társulat felé fennálló törlesztést.

– Az idei költségvetés kapcsán a képviselőtestület előrelátó volt és bár kényelmetlen döntéseket kellett meghozni, még időben megtette azokat, emiatt nem lesz probléma Székkutas működtetésével – tájékoztatott Szél István polgármester. A település vezetője szerint az idei büdzsé kialakítása azt is eredményezi, hogy a településnek jövőre már nem kell hiánnyal számolni.

Megszakítás