Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Idén is nagy sikert arattak a katonazenészek

Katonaindulók, gyepshow-k, fegyveres bemutatók és összevont zenekari produkciók színesítették a 7. Dél- Alföldi Katonazenekari Fesztivál programját Hódmezővásárhelyen. A fúvószenekarokra hangszerelt klasszikus zenei betétek mellett könnyűzenei slágerek is felcsendültek. Az évről évre ismétlődő rendezvénynek ugyanis az a célja, hogy a Magyar Honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolat erősödjön.

Zászlóforgatók csalogatták az érdeklődőket Hódmezővásárhely főterére, a hetedik Dél- Alföldi Katonazenekari Fesztiválra. A harci ütemek és a zene már a kezdetektől hozzátartozott a honvédség világához, a trombitások fontos kommunikációs feladatokat láttak el a harcmezőkön. A hagyományokat az országban összesen 10 katonazenekar ápolja, a regionális találkozón a házigazda vásárhelyiek mellett a Debreceni Helyőrség és a Szolnoki Légierő csapata vett részt.

– Mindig is az volt a célja ezeknek a regionális katonazenekari fesztiváloknak, hogy közelebb kerüljünk az adott városhoz, a régióhoz, és polgáraihoz, a katonáink megmutathassák, milyen nagyszerű emberek, egyrészt, mint katonák, másrészt, mint zenészek – mondta Dr. Benkő Tibor vezérezredes.

A fesztiválon történelmi-magyar indulók, fúvószenekarra hangszerelt klasszikus zenei betétek és napjainak slágerei csendültek fel. A program leglátványosabb részei a fegyveres bemutatók és a gyepshow-k voltak.

– Különböző zeneművekre a zenészeinek táncolnak. Nyilván ennek megvan a katonásabb vonulata is, amikor feszített, feszes mozgásokkal indulókra menetelünk, de természetesen megvannak a latinos elemek is, a könnyed csípőmozgás, mazsorettel és zászlóforgatókkal együtt, akik színesítik ezt a programot – mondta Kovács István a Vásárhelyi Helyőrségi Zenekar karnagya.

A katonazenészek az előadásokon túl is kiemelt szolgálati hivatást töltenek be. Amellett, hogy a kulturális élet fontos szereplői, ha kell, az árvízi védekezésben segítenek és lőgyakorlaton teljesítenek.

– Tavaly is kint voltam, nagyon tetszett és most is úgy gondoltam, megint kijövünk a barátnőmmel, ez a szórakozásunk – mondta az egyik nézelődő.

Almási István polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonazenészek az idők során fogalommá váltak, és a nemzeti és városi ünnepségek mára már elképelhetetlenek a Helyőrségi Zenekar társadalmi szerepvállalása nélkül Hódmezővásárhelyen.

Megszakítás