Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Idén újra indul a dohányzásellenes kampány az iskolások körében

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az Egészséges Vásárhely Program idén is meghirdeti dohányzásellenes kampányát a hódmezővásárhelyi általános iskolák 6-8. osztályai, valamint középiskolai osztályok körében. A két csoportban a nyertes osztályok tagjai idén is egy kétéjszakás, háromnapos osztálykiránduláson vehetnek részt teljes ellátással Mártélyon.

Az EVP idén is meghirdeti dohányzásellenes kampányát a hódmezővásárhelyi általános iskolák 6-8. osztályai, valamint középiskolai osztályok körében. Az általános iskolások feladata saját, dohányzással kapcsolatos kisfilm, plakát vagy szórólap, interjú, zeneszám, esszé, vers készítése. A középiskolás osztályoknak pedig saját Facebook-oldalt kell létrehozniuk és ott megosztaniuk minél több, színvonalas dohányzásellenes tartalmat. A cél az is, hogy a diákok minél aktívabbak legyenek, és a lehető legtöbb embert vonják be a kampányba.

A kampány során megosztott dohányzásellenes tartalom lehet saját készítésű kisfilm, interjú, fotó, plakát- és szórólapterv vagy máshonnan átvett tartalom is. Az osztályok munkáját egy-egy felügyelő tanár koordinálja, segíti.

A 2012-ben útjára indított akcióban tavaly 10 általános iskolai és 7 középiskolai osztály pályázott, így több mint 350 fiatalt tudtak a dohányzásellenes küzdelem szolgálatába állítani Vásárhelyen, a dohányzás által leginkább veszélyeztetett korcsoportokból. A verseny alig kéthetes időszaka alatt több tucat pályamű (kisfilm, plakátterv és egyéb alkotás) érkezett az általános iskolások részéről; valamint a középiskolások által szervezett Facebook-kampány keretében több mint 700 fiatalt sikerült napi rendszerességgel megszólítani dohányzásellenes üzenetekkel.

A jelentkezések lezárulta után az idei évben május 1-jén indul útjára a kampány, és május 26-áig tart – így a fiataloknak ezúttal közel négy hetük lesz elkészíteniük pályaműveiket, illetve kampányolniuk.

A kampánytól azt várták a szervezők, hogy a fiatalok körében népszerű internetes közösségi oldalakat sikerül a dohányzás elleni küzdelem szolgálatába állítani, és a fiatalok saját maguk által megfogalmazott dohányzásellenes üzeneteket lényegesen hitelesebbnek értékelik, így még több fiatalhoz jutnak el, és nagyobb hatásfokot érnek el.

A pályázó osztályok munkáját független bizottság bírálja el – az elbírálásban döntő fontosságú az alkotások újszerűsége, a fiatalok kreativitása, a kivitelezés színvonala, valamint a csapatmunka. A Facebookon folyó versenyben emellett kiemelt jelentőséggel bír az oldal lájkolóinak száma; az osztály aktivitása; valamint a megosztások száma.

A két csoportban a nyertes osztályok tagjai egy kétéjszakás, háromnapos osztálykiránduláson vehetnek részt Mártélyon.

Megszakítás