Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Illegálisan rakják le a szemetet

Érdemes ritkábban kihelyezni a szelektív hulladékgazdálkodás bevezetésével a kommunális szemétgyűjtőket, mert így kevesebbet kell fizetni a szolgáltatásért Hódmezővásárhelyen. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján viszont vannak olyanok, akik ugyanannyit szemetelnek, ám mégsem fizetnek érte, inkább illegálisan, a közterületen rakják le a hulladékot.

Illegálisan rakják le a szemetet Hódmezővásárhelyen többek között a Szegfű utcán. Ezt a területet kamera is figyeli, így a tilosban járók szabálysértési és hulladékgazdálkodási bírságra számíthatnak. A Szegfű utcai üzletsorokon egyébként 24 olyan vállalkozás is üzemel, amely nem tudja igazolni, hogy hová teszi le a hulladékát, a szolgáltató céggel pedig nem kötött megállapodást. Júliustól átszervezik a lomtalanítás rendszerét is. A korábbi gyűjtőpontos megoldásról a házhoz menő rendszerre térnek át. A lomtalanításra félévenként biztosítanak lehetőséget a háztartásoknak.

– Ha felhívják a kollégáinkat, hogy szeretnének lomtalanítani, akkor a következő heti ürítési járatban elvisszük a háztól a lomot. Így arra jogosulatlan személyek nem hordhatják el – közölte Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. ügyvezetője.

A jövő héten megérkeznek az első számlák, amelyeken már látható lesz a rezsicsökkentés újabb lépése. Átlagosan 30%-os megtakarítást értek el a háztartások, így Vásárhelyen összesen 80 millió forint marad éves szinten a lakosságnál az új hulladékszállítási rendszer bevezetésével. Hamarosan viszont a nemzeti hulladékkezelő veszi át a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. szerepét, a következő félévben már ez a cég bocsátja ki a számlákat is, ez azonban nem jelent különösebb változást.

Megszakítás