Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Illetéktörténetről, illetékbélyegekről a BFMK-ban

Az átlagemberek nagyon nem kedvelik, hiszen pénzkiadással jár, egyeseknek azonban gyűjtőszenvedélyük tárgyai az illetékbélyegek. A magyarországi illetéktörténet 1850-től kezdődő első száz évét Hodobay Andor, az illetékdíjszabás elismert hazai szaktekintélye mutatja augusztus 15-én, szombaton 14 órakor a BFMK II. emeleti termében.

Az Internetes Bélyeggyűjtő Közhasznú Egyesület, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum a bélyeggyűjtés népszerűsítése és ismeretterjesztő céllal indított filatéliai előadássorozatot. Szombaton délután a legcsendesebb hobbi képviselői a magyar illetékdíjszabás 100 éves, 1850-től 1950-ig terjedő időszakáról hallhatnak előadást. Az érdeklődők megismerhetnek néhány különleges, ma már ismeretlen illetéket, mint a hírlapilletéket, játékkártya illetéket, számlailletéket stb., és áttekintést kaphatnak arról, hogy hogyan számították ki az egyes illetékek mértékét, illetve hogyan rótták le a kiszabott illetékeket.

Az előadó, Hodobay Andor nemrég megjelent, A bélyeg- és jogilletékek változása Magyarországon 1850. november 1-től 1950. december 31-ig című könyvét is bemutatja a BFMK-ban. A hiánypótló mű könyv kitűnő, összefoglaló szakirodalom mind az illetékbélyegek gyűjtőinek, mind a jogász szakmai társadalom számára.

Megszakítás