Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Információk a népszavazásról

A Helyi Választási Iroda már felkészült a vasárnapi népszavazás lebonyolítására. A lakóknak nincs más dolguk, mint hogy személyazonosságukat igazoló okmányokkal érkezzenek a szavazókörökbe. A kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a választópolgárok több mint fele megjelenik és azonos választ ad.

 

Hódmezővásárhelyen és Mártélyon összesen 52 szavazókör nyit majd ki vasárnap 6 órakor és tart nyitva egészen este 7-ig. A szavazatszámláló bizottság tagjai már lették az esküt és részt vettek a szükséges oktatáson.

– Azt kérjük mindenkitől, hogy személyazonosságára és lakcímének igazolására szolgáló okmányaikat hozzák magukkal. Személyazonosságot lehet igazolni az új típusú személyigazolvánnyal vagy a régi, könyvecske alakúval is. Bármilyen arcképes igazolvánnyal: vezetői engedéllyel, útlevéllel, ideiglenes útlevéllel. A lakcímet pedig a lakcímkártyával lehet igazolni, illetve a régi személyigazolványban szerepel a lakcím is – mondta dr. Végh Ibolya, a Helyi Választási Iroda elnöke.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.

– Érvényes akkor lesz a szavazás, ha a választópolgárok több mint a fele megjelenik. Ebbe beleértendők nemcsak a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok, hanem azok is, akik külhoni magyarok és levélben szavaznak majd. Ezek számainak összességét tekintjük, amikor a választópolgárok több mint feléről beszélünk. Ez kell tehát az érvényességhez. A megjelentek több mint felének azonos választ kell adnia ahhoz, hogy eredményes legyen a népszavazás – tette hozzá a Helyi Választási Iroda vezetője.

Mozgóurna a polgármesteri hivatalban péntek délután 16 óráig, a népszavazás napján pedig a szavazókörben, 15 óráig igényelhető.

Megszakítás