Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Információs központban tanulhatnak a környezetvédelemről a hódmezővásárhelyiek

Lezárult az a nagyszabású európai uniós projekt, melynek keretében Információs Központ jött létre a városban, illetve megvalósult egy környezetvédelmi, szemléletformáló programsorozat is. Az új létesítményt júliustól vehetik birtokba az érdeklődők. A központban többek között előadásokat és tréningeket tartanak majd, illetve a környezeti elemek állapotát mérő berendezéseket is ki lehet próbálni, vagy akár kölcsönözni is.

Az ökotudatos gondolkodásmód népszerűsítése céljából 2011 végén indult el a városban „A fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Non-profit Információs Központ fejlesztése Hódmezővásárhelyen” című projekt. A program leglátványosabb eleme egy Környezeti Információs Központ kialakítása volt, amely a Hunyadi utca 3. szám alatt, a kórház korábbi „L” épületében kapott helyet. Itt egy 40 férőhelyes tréningszobát, könyvtárat, műhelyszobát alakítottak ki, illetve olyan eszközöket és berendezéseket is vásároltak, amelyekkel a környezeti elemek állapotát lehet mérni. A projekt összköltsége közel 140 millió forint, amit az európai unió 95%-ban támogatott.

– A projekt az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósult meg Hódmezővásárhelyen. A pályázat tartalmazott egy infrastrukturális beruházást 100 millió forint értékben. Továbbá informatikai eszközök is beszerzésre kerültek 5, 5 millió forintért. Vásároltunk bútorokat, irodaszereket és minden olyan tárgyat, amely szükséges egy ilyen Információs Központ fejlesztésére. Körülbelül erre a célra 10 millió forintot költöttünk. Illetve három és fél millió forintból vettünk olyan szemléltető eszközöket, melyek  segítségével a kémia és fizika órák, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos előadások sokkal élményszerűbbé tehetők – mondta Kéri Enikő, a projekt menedzsere.

A projekt keretében környezetvédelemmel kapcsolatos programsorozat is indult, amely a teljes lakosságot megcélozta. Jelenleg annak felmérése van folyamatban, hogy mennyire volt eredményes ez a munka. Az biztos, hogy sok helyi fiatalhoz jutottak el az új ismeretek.

– Hódmezővásárhely kb. 80%-át sikerült elérnünk. Itt elsősorban a gyermekekre kell gondolni, elsősorban az óvodásokra, általános iskolásokra, de a középiskolás korosztályt is ide lehet sorolni, hiszen ők is részt vettek programjainkon. Ha gyerekek otthon beszélnek szüleiknek erről a pályázatról, akkor már elég jól állunk, sokan megismerhették elképzeléseinket és a jövőben is az a cél, hogy minél többen jöjjenek el hozzánk- tette hozzá Kéri Enikő.

A Környezeti Információs Központot a tervek szerint július közepén vehetik birtokba az érdeklődők. Az intézmény naponta 50-60 ember fogadására lesz képes.  

Megszakítás