Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Iparművészeti kiállítás nyílt a városi könyvtárban

Foltmozaikokból, csipkékből, tűzzománcokból és ikonokból rendezett kiállítást Pokomándy Zsuzsanna a könyvtár aulájában. Az iparművész az elmúlt időszak legújabb alkotásait gyűjtötte csokorba, és tette közszemlére, amely egészen december 20-ig megtekinthető lesz.

Pokomándy Zsuzsanna a textil iránti szeretetét otthonról hozta. Édesanyjától tanulta meg a csipkeöltéseket, majd amikor nagyobb lett, a hálókötés tudományát is sikerült elsajátítania nagymamájától. A kézműves technikákkal való ismerkedés egész életét végigkísérte, a folyamatos kísérletezésnek pedig az lett az eredménye, hogy mára többek között egyedi csipkeékszerek, kör neccek és foltmozaikok dicsérik keze nyomát.

– Olyan faliképet készítettem úgynevezett szmokolással vagy darázsolásnak is mondják ezt a technikát, amellyel a régi népművészetben a sárközi blúzok nyakrészét alakították ki. Én 27 –féle mintakendőt készítettem és szépen gyöngyökkel összefűztem azokat, így most ez a munkám a legkülönlegesebb – mondta Pokomándy Zsuzsanna iparművész.

Az iparművésznek nemcsak ez az egyetlen különleges munkája, hiszen az érdeklődők az Országos Foltvarró Céh pályázatán szereplő alkotásait is megcsodálhatják a kiállításon. Az egyesület négy témakörben várta a munkákat, ebből a vásárhelyi alkotó kettőben is jeleskedett.

– Az egyik a modern kategória volt, ebben egy narancssárga –zöld összeállítású alkotással neveztem, a másik pedig a kaleidoszkóp témakör volt, amivel a második díjat nyertem meg. Hozzá kell tennem, hogy első díjat nem osztottak ki, mert kevesen pályáztunk, csak két második és harmadik helyezés született, de nagyon örülök neki, már csak azért is, mert ez volt az első nagyobb lélegzetű pályázatom, amin elindultam – tette hozzá Pokomándy Zsuzsanna.

A kiállításon karácsonyi hangulatú terítők és ikonok is helyet kaptak. Pokomándy Zsuzsanna alkotásait egészen december 20-ig lehet megtekinteni a városi könyvtár aulájában.

Megszakítás