Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Irodalmi, zenei, kulturális és gasztronómiai élmények sokfélesége az Augusztus 20-ai ünnepen

Három napon át három helyszínen várja Hódmezővásárhely Önkormányzata a város lakóit és az idelátogató vendégeket Államalapító Szent István Ünnepén. Ebben az évben az Augusztus 20-ai ünnepségsorozathoz kapcsolódik a bor- és pálinkafesztivál, amely bőséges kínálattal jelentkezik. Idén először kerül megrendezésre a borverseny, melynek különdíjasa elnyeri a Vásárhely Bora címet – ismertette Almási István alpolgármester sajtótájékoztató keretében a rendezvény programjait.

A városi ünnepség augusztus 18-án 15 órakor kezdődik térzenével majd 16 órakor az ünnepélyes zászlófelvonással folytatódik, ezt követően a Brass in the five fúvósötös és Méhes Csaba pantomim művész szórakoztatja a közönséget a Kossuth téri színpadon. Este Illényi Katica ad koncertet, aki a komolyzenei daraboktól a jazz örökzöld dallamain át az ismert filmslágerekig széles repertoárt vonultat fel. A napot tűztánc zárja különleges zenei anyaggal, Bársony Bálint és Németh Gábor szólisták produkciójával.

Augusztus 19-én 17 órától Mesemusicalek hangoznak el a gyerekek legkedveltebb musicaljeiből és rajzfilmjeiből a Budapesti Operettszínház előadásában. 21 órától Magyarország első számú Swing és Boogie Show zenekara, a Group ‘n’ Swing lép fel a Kossuth téren, felvonultatva a műfaj legnagyobb előadóinak slágereit: Louis Prima, Frank Sinatra, Natalie Cole, Ray Charles, Michael Bublé, Brian Setzer. Külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismert Pannonia Allstars Ska Orchestra fellépése zárja a napot.

Augusztus 20-án reggel 9 órakor ünnepi szentmise kezdődik a Szent István templomban Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálásában. 10 órakor a Szent István tiszteletére rendezett városi ünnepségen, a Szent István téren beszédet mond Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, az ünnepi kenyeret Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szenteli meg, áldást Bán Csaba ótemplomi református lelkész mond. Ezen a napon több mint háromszáz határon túli magyar tesz állampolgársági esküt Hódmezővásárhelyen. A korábbi évek hagyományaihoz híven este operett és musical gála, valamint tűzijáték fogadja az érdeklődőket. A tűzijáték után a Best of Cotton Club Singers gondoskodik a jó hangulatról.

A Kossuth téri programok mellett újdonság lesz a Fekete Sas udvarán berendezett kamaraudvar, ahol augusztus 18-án Villon versei és balladái hallhatók Huzella Péter előadásában, aki a Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalokat énekli, Mácsai Pál pedig mondja, játssza a verseket. Augusztus 19-én Hernádi Judit és Gálffi László előadásában látható a Love Letters produkció, míg augusztus 20-án Talán jó mégis az ember címmel Márai Sándor verseiből hallható irodalmi műsor.
Az Andrássy úton, a Borfesztivál pódiumon Borok, dalok, bábok, maszk bábszínház valamint Dumaszínház Beliczai Balázzsal és Dombóvári Istvánnal szórakoztatja a közönséget.
Almási István kiemelte, hogy a zenei és irodalmi programokon túl egy különlegességnek számító kiállítás is színesíti az Augusztus 20-ai ünnepségsorozatot „Hódmezővásárhelyi hímzés kortárs megfogalmazásban” címmel. Az Önkormányzat tavasszal meghirdetett pályázatára beérkezett ruházati és kiegészítő kollekciók terveit a Ginkgo Sas Hotel konferenciatermében tekinthetik meg a látogatók.

A kollekciók különlegessége, hogy azokat a hódmezővásárhelyi díszítések és hímző motívumok felhasználásával, és ezek kortárs divatba illeszkedő újraértelmezésével, a tradicionális színvilág, alapanyagok figyelembe vételével kellett a pályázóknak megálmodni. A terveket júniusban zsűrizte Schiffer Miklós, Magyarország egyik legjelentősebb stílustervezője és tanácsadója, Velich Rita, a Magyar Állami Operaház jelmeztervezője, valamint Chappon Adrienne, a Hódfó Hímző Műhely igazgatója. A zsűri a pályamunkák közül hármat jelölt ki, amelyet a tervezők a Hódfó Hímző Műhely közreműködésével kiviteleztek. A kiállítást augusztus 18-án 18.30 órakor Schiffer Miklós stílustanácsadó nyitja meg. A zsűri által kiválasztott három legjobb pályamunkán kívül valamennyi pályázat anyaga látható a kiállításon augusztus 31-ig. Az első három helyezett díjainak átadására a megnyitó keretében kerül sor, így a közönség személyesen is találkozhat az alkotókkal. További egy díj sorsáról viszont a közönség dönthet. Az összes beérkezett pályaműre lehet szavazni a helyszínen elhelyezett szavazólapokkal és elektronikusan a www.hodmezovasarhely.hu címen.

„Bízom benne, hogy a programok széles választéka elnyeri a vásárhelyiek tetszését” – zárta a sajtótájékoztatót az alpolgármester.

Megszakítás