Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Iskolakezdés – rendőri segítséggel

Rendőri felügyelettel kezdődött a 2015-16-os tanév is Hódmezővásárhelyen. A helyi rendőrkapitányságnál évek óta az a gyakorlat, hogy a nagy forgalmú utaknál található iskolák előtt a reggeli órákban állandó járőri jelenlétet biztosít, a délután pedig visszatérően ellenőrzi a környéket.

Az egyik legforgalmasabb út mentén található a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, ezért itt az új tanévtől is rendőr felügyeli a közlekedést. A hódmezővásárhelyi rendőrkapitányág azonban más, nagyobb gyűjtő utak mellett is állandó jelenlétet biztosít, így az Ormos Ede utcában, a Németh László Gimnáziumnál és a Deák Ferenc utcában, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolánál. A körzeti megbízottak pedig illetékességi területükhöz tartozó intézményeknél teljesítenek szolgálatot, hogy a nyári szünet után az iskolakezdés elején is biztonságos legyen a közlekedés.

– Nagyon sok esetbe tilosban állnak meg a szülők, vagy olyan helyen, ahol takarásban vannak, vagy a járművel takarják a kijelölt gyalogátkelőt. Figyeljük azt is, hogy azok a gyerekek, akiket autóval szállítanak, használják-e a biztonsági gyermekülést, a biztonsági övet. Nem az a célunk, hogy mindenáron büntessünk és bírságoljunk, a rendőr inkább a szabálykövető magatartásra hívja fel a figyelmet – mondta Torzsa Endre rendőr alezredes, közrendvédelmi osztályvezető.

Az iskoláknál lévő járőr nemcsak az autósokra, hanem a kerékpárral érkezőkre is figyel, hiszen az is probléma, hogy a diákok a bicikli utakon egymás mellett kerekeznek.

– Évekre visszamenőleg az a tapasztalat Hódmezővásárhelyen, hogy iskolakezdéskor és a tanítási nap végén az oktatási intézmények közvetlen környékén baleset, főleg gyermeket érő, nem következett be. A probléma inkább az, hogy a diákok délután felszabadultan mennek haza, vagy sietnek szakkörre, korrepetálásra, edzésre és ezeken az útvonalakon éri őket baleset. Sajnos egy-egy délután több száz gyerek rajzik szét a városba különböző elfoglaltságokra, akkor már nagyon nehéz figyelemmel kísérni őket – tette hozzá Torzsa Endre.

Ezért a rendőrség visszatérően ellenőrzi a főbb gyűjtő utakat. Ugyanakkor a gépjárművezetők figyelmét is próbálják felhívni, hogy szeptembertől fokozottan ügyeljenek a gyerekekre.

Megszakítás