Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Iskolatalálkozó, kiállítás és családi nap várta hétvégén a Szikáncsra látogatókat

60 éves iskolatalálkozót és családi napot rendezett a Szikáncs Jövőjéért Egyesület a hétvégén. Ebből az alkalomból a szervezők különböző táncos és zenés produkciókkal, valamint iskolatörténeti kiállítással kedveskedtek az érdeklődőknek.

A Szikáncs Jövőjéért Egyesület 2005-ban azért jött létre, hogy lehetőségeihez mérten próbálja fejleszteni a települést és környezetét. A célkitűzések között a közösségszervezés is kiemelt szerepet kap, ennek szellemében valósult meg a hétvégi rendezvény. A szikáncsi iskola 1952-ben kezdte meg működését, és egészen 2007-ig maradat fenn. Alakulásának 60. évfordulójára emlékeztek azok az egykori diákok és érdeklődők, akik elfogadták a civil szervezet meghívását.

– Az egyik osztályteremben iskolatörténeti kiállítást rendeztünk. Itt nemcsak a szikáncsi iskola, hanem az egykori tanyai iskolák osztálynaplóit és azokat a régi eszközöket, tárgyakat is meg lehet tekinteni, amelyekkel az egykori pedagógusok és diákok dolgoztak, ezekkel tartották a technika, a földrajz és a történelem órákat. Fényképek is megtalálhatók, melyek a 60-as évektől ölelik fel az iskola múltját – mondta Benkő Zsolt települési képviselő.

Az iskolatörténeti kiállítás mellett számos egyéb program gondoskodott a közönség szórakoztatásáról, ugyanis egyúttal családi napot is szervezetek. Így a gyerekek kedvéért volt ugrálóvár és aszfaltrajz verseny, de többek között fellépett a Aranykalász Népdalkör és a Kankalin Néptánc Együttes is.

– Vásárhely városának kiemelt feladata a kis csoportok és civil szervezetek támogatása. Az idén nagy segítségünkre volt a Leader program, amelynek keretében a Szikács Jövőjéért Egyesület 644 ezer forintot nyert . Hosszú idő után ez az első alkalom, hogy Szikáncs, illetve más külterületi részek támogatásban részesülnek a Leader pályázatokból – mondta Almási István, alpolgármester.

Bár a családi nap este befejeződött, de az iskolatörténeti kiállítás ezzel nem ért véget. A szervezőknek ugyanis szeretnék, hogy ez állandó kiállítássá váljon, amelyet időnként frissítenének.

Megszakítás