Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

ISMÉT LESZ SZÚNYOGGYÉRÍTÉS

szunyogirtas

Hódmezővásárhely területén földi kémiai védekezés elvégzésére kerül sor 2020. július 15-én és július 16-án a napnyugta utáni időszakban.

A külterületi részeken pedig (Batida, Szikáncs, Kútvölgy, Erzsébet) július 23-án, szintén napnyugta után végzünk szúnyoggyérítést.

Mivel az elmúlt napokban sok panasz is érkezett azzal kapcsolatban, hogy rengeteg a szúnyog, szeretnénk tájékoztatni a lakosságot néhány tényről.

Az Európai Unió 2020-tól betiltotta azt a szert, amellyel légi irtást lehet végezni a vérszívó rovarok ellen. Kizárólag földi, un. melegködös gyérítésre van lehetőség. A szúnyogirtás a Katasztrófavédelem feladata és hatásköre, de természetesen az önkormányzat is rendelhet saját keretének a terhére szúnyoggyérítést. Ezt meg is tesszük, noha az erre fordítható forrásaink szűkösek.

Pont emiatt a gyérítés útvonalának meghatározásakor különösen a közösségi terekre kell koncentrálnunk, mint például a játszóterek, a sportlétesítmények környezete. Természetesen igyekszünk lehetőleg mindenhová eljutni, tudni kell azonban, hogy a – Katasztrófavédelem által is alkalmazott – melegködös eljárás hatótávolsága csak mintegy 10-15 méter és ez a szer csak a repülő szúnyogok, nem pedig a fejlődő lárvák ellen hat.

Sokat tudunk mi magunk is tenni a kellemetlenség csökkentése érdekében, ha kertünkben, erkélyünkön, amennyiben van, megszüntetjük a pangó vizeket, pl. letakarjuk az esővíztárolókat, medencéket, a virágtartóban nem hagyjuk sokáig állni a vizet. Sajnos már néhány deci víz – akár egy hamutartóban – is elég a szúnyoglárvák kifejlődéséhez.

(A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com)

 
 
 
 
 
Megszakítás