Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

ISMÉT ÖSSZEÜLT AZ OPERATÍV STÁB

A járványhelyzet romlása miatt Vásárhelyen is szükségesnek ítéltük az Operatív Stáb összehívását, amit egyelőre kétheti rendszerességgel folytatni is fogunk.

Az Operatív Stáb ülésén Dr. Márki-Zay Péter polgármester – a stáb tagjainak véleményére, javaslatára is alapozva – azt a döntést hozta, hogy az Önkormányzat és annak intézményei vonatkozásában Hódmezővásárhelyen nem vezeti be kötelezően a covid elleni védőoltást a munkavállalói számára.A megjelent önkormányzati cégek vezetői ugyanígy döntöttek saját cégeik vonatkozásában. Megnyugtató, hogy az átoltottsági arány egyébként mind az intézményeink, mind a cégeink esetében elég magas, 60-90 % közötti.Az ülésen a következő legfontosabb információk hangzottak el:

A Rendőrség részéről Vas István megbízott osztályvezető elmondta, hogy Vásárhelyen jelenleg 400 fő körül van a hatósági karanténban lévők száma. Ezzel kapcsolatban szabálysértést nem tapasztaltak.

Laczkó Judit, a Lakosságszolgálati Iroda vezetője tájékoztatott, hogy a Polgármesteri Hivatalon belül, különösen azokon a területeken, ahol ügyfelek gyakrabban tartózkodnak, a fokozott takarításra, fertőtlenítésre ügyelünk.

Az Egyesített Óvoda képviseletében Borsiné Csontos Ilona arról számolt be, hogy jelenleg szerencsére nincsen egy óvoda, egy csoport sem bezárva. A szülőket kérték, hogy önkéntesen használjanak maszkot, és fertőtlenítsék a kezüket, amit a szülők túlnyomó többsége be is tart.

A BFMK-ban az előadásokon már november 2-től maszkot kell használni, és kézfertőtlenítő is rendelkezésre áll, tudtuk meg Varga Anikó intézményvezetőtől. Mostantól az intézménybe belépőktől is kérni fogjuk lehetőség szerint a maszk használatát.

Ugyanígy a Németh László Városi Könyvtárban is kérjük ugyanezt, ezenkívül már egy ideje más óvintézkedéseket is bevezettünk, a könyveket például visszahozatalkor postaládába kell tenni, a könyvkölcsönző pultnál plexifalat állítottunk fel – mondta el Domjánné Szénási Edit könyvtárigazgató.

Katona Zsolt fürdővezető arról számolt be, náluk már október 10-től kötelező az épületen belül a maszk használata, felső légúti tünetekkel senki nem dolgozhat.

A HVSZ-nél ugyanolyan intézkedéseket vezettek be, mint a Polgármesteri Hivatalban, tehát az ott dolgozóknak a közös helyiségekben, folyosón kötelező a maszk, figyelnek a fokozott takarításra, fertőtlenítésre, mondta Molnárné Masir Erika cégvezető.

Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatónál ugyan vannak a dolgozók körében karanténban lévő covid-betegek, de a gondozottak ellátását így is meg tudják oldani, tájékoztatta Korsós Sándor, az intézmény vezetője az Operatív Stábot.

Dr. Berényi Károly gyermekorvos, alpolgármester elmondta, hogy az alapellátásban az érzékelhető, hogy nagyon sok a beteg. Önkéntes alapon kapunk adatokat a háziorvosoktól, amiből azt látszik, hogy jelenleg mintegy 250 covid-fertőzött van Hódmezővásárhelyen.

Sajnos az aktuális adatok szerint Magyarországon a legmagasabb a vírus reprodukciós rátája (vagyis nálunk terjed a leggyorsabban), ami mindenképp óvatosságra intő jel. Az oltás felvételével a súlyosabb tünetek az esetek nagy többségében kiküszöbölhetők, ezért mindenkit arra biztatunk, ha eddig még nem tette meg, vegye fel a védőoltást. A védőoltáson kívül a maszk – lehetőség szerint akár az FFP2-es változat – használata, a fertőtlenítés és a távolságtartás szintén hatékony módszerek a vírus terjedésének lassítása érdekében.

A Polgármesteri Hivatalon belül a maszkhasználat és a kézfertőtlenítés kötelező előírására jogszabályi lehetőségünk ugyan nincsen (ezt csak kormányrendelet írhatná elő), de ezúton is kérünk mindenkit, hogy a romló járványügyi adatokra tekintettel az épületen belül lehetőség szerint használjon maszkot, illetve kézfertőtlenítést is lehetővé teszünk az épületbe érkezőknek.

Forrás: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata.

Megszakítás