Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Semennyi szennyvíziszap nem jön Vásárhelyre

lol

 

– Azért robbant ki a botrány, mert a Fidesz kormány beengedte a szennyvíziszapot Magyarországra – így foglalta össze egy újságírói kérdésre Márki-Zay Péter polgármester a közvéleményt napok óta foglalkoztató ügyet. Egy sajtótájékoztatón azt állította a közgyűlés két fideszes tagja, Benkő Zsolt és Cseri Tamás, hogy Vásárhelyre hamarosan 12 ezer tonna szennyvíziszap érkezik, ez szerintük a városvezető tudtával és beleegyezésével történik. Azt mondták: a városvezető hulladéklerakóvá akarja változtatni Hódmezővásárhelyt, és erről senkit sem tájékoztatott. Szerintük létrejött egy titkos szerződés, ez alapján szállít 12 ezer tonna olasz hulladékot az FCC Magyarország Környezetvédelem és Hulladékgazdálkodás Kft. városhoz közeli telepére, ahol befogadják, deponálják.


Márki-Zay Péter kijelentette: a szállításban a vásárhelyi magáncég, az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft., amelyben az önkormányzatnak 38 százalék tulajdonrésze van, szándékozott részt venni. A cégnek több lerakója van az ország területén, a pontos részletekről a HVSZ Zrt, illetve a kötelékébe tartozó FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági .Kft. biztos tudott, mondta a polgármester. A HVSZ vezetője tegnap arról tájékoztatta Márki-Zay Pétert, hogy a kormánytól minden szükséges engedélyt megkaptak. – Nem tudom, hogyan szólhatna bele egy város a kormány által jóváhagyott engedélybe. Az országos botrány hatására, melyben például Székesfehérvár is érintett, a kormány leállítja az országba érkező szennyvíziszap szállítását, Hódmezővásárhelyre nem érkezik ilyen szállítmány – szögezte le Márki-Zay Péter. Azt is hozzátette: tisztességtelennek tartja, hogy a fideszes képviselők azt sugallják, mintha mindez a polgármester titkos akciója lenne.


Rapcsák András, a HVSZ Zrt. igazgatóságának elnöke a cég honlapján azt tette közzé: HVSZ Zrt. a tervezett hulladékbeszállítás ügyében, igazolható módon ugyanabban az időpontban, s teljesen azonos tartalommal kapott írásos tájékoztatást, mint Hódmezővásárhely polgármestere. A külföldi beszállításra vonatkozó szerződéskötést és engedélyeztetési eljárást az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. saját hatáskörben intézte, továbbá a polgármester az üggyel kapcsolatos álláspontjáról a társaságunkat nem értesítette.

 

Mellékeljük azokat az írásokat, amely a városházára érkezett tavasszal. Abban nem szerepel, hogy szennyvíziszapról lenne szó. A levél pusztán tájékoztatás volt a hatóság részéről, azaz a polgármesternek, az önkormányzatnak nem volt az ügyben döntési hatásköre.


lollol

lol

Megszakítás