Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Ivóvízminőséget javító projektet kezdenek a Dél-Alföldön

A Dél-Alföld vízminőségének javítását célzó projekt előkészületi szakaszának zárását tartották a Fekete Sasban. 217 település képviselői és vízügyi szakemberei találkoztak annak érdekében, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a régió víztisztaságát növelő beruházás.

Az ivóvízminőség javítására a Dél-Alföldön 217 település közreműködésével egy konzorciumot hoztak létre, ennek kibővített taggyűlésére került sor a Fekete Sasban. Az itt tömörült települések mindegyikénél problémát jelent a szigorú európai uniós vízminőségi értékek betartása. A régióban az arzén, a bór és a fluor szennyezés magasabb a megengedettnél, bár ez településenként eltérő mértékű. Az igazán kimagasló szennyezéssel rendelkező helyeken tíz éve már megszüntették a problémát.

A mostani projekt az Európai Unió által előírt arzéntartalmat hivatott elérni. Erre forrásokat is biztosít az EU, amelyre az érintett települések pályázhattak. Az előkészítő szakasz most lezárult, a tagok számára záró konferenciát tartottak Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sasban.

– A program megvalósítása a dél-alföld területén 105 milliárd forint, tehát nem csekély összeg. Ez részben európai uniós támogatás, illetve 2010 év végén megoldódott az önkormányzati saját erő kérdése is, amit sok település nem bírt volna kifizetni. A kormány a konzorcium kezdeményezésére valamennyi önkormányzatnak megadta ezt az önerőt, így 100% -ban támogatottá vált a program – mondta Molnár Béla, a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium elnöke.

Azt még nem lehet tudni, hogy Hódmezővásárhely pontosan mekkora összeget kap a beruházás kivitelezésére.

– Ezt is szolgálja a tanácskozás, hogy meghatározzuk a Dél-Alföldön hogyan kell elosztani a forrásokat. Hol súlyosabb a probléma, hol kevésbé súlyosabb, és utána lehet a konkrét összegek elosztásáról beszélni – mondta Almási István polgármester.

A kivitelezés a közbeszerzési eljárások után 2013 tavaszán kezdődhet el és 2015 nyarán fejeződhet be.

Megszakítás