Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Január 20-ig igényelhető a banktól az ingyenes készpénzfelvétel

Ha valaki január 20-ig jelezi a bankok felé, hogy igényt tart az ingyenes készpénzfelvételre, az februártól havonta két alkalommal térítésmentesen vehet fel készpénzt az ATM automatákból. Természetesen az említett dátumot követően is van lehetőség a nyilatkozat kitöltésére.

Magyarországon az elmúlt egy esztendőben a banki költségek drasztikusan emelkedtek. A KSH adatai szerint hazánkban az elmúlt év során több mint 45%-al nőttek a banki szolgáltatók díjai. Ha kitekintünk az Európai Unió más tagországaiba, ez az emelkedés csupán 0,8%.

– A kormány úgy döntött, hogy ebben az esetben is közbelép, és úgynevezett pénzügyi rezsicsökkentést vezet be. Ennek elsősorban az a célja, hogy a munkavállalók a munkabérükhöz készpénzben is hozzá tudjanak jutni ingyenesen, havonta két alkalommal maximum 150 ezer forintig – mondta Hegedűs Zoltán települési képviselő.

Ahhoz, hogy ezt valaki igénybe vehesse, számára egy nyilatkozatot és egy kérvényt kell benyújtania az adott bankhoz. Ezt megteheti elektronikusan vagy személyesen január 20-ig. Ebben az esetben február hónaptól ingyenesen veheti fel a pénzt a bankautomatából.

Ha valaki elmulasztja az említett dátumot, akkor azt később is bármikor megteheti és a rákövetkezendő hónapban már ő is ingyen juthat készpénzhez.

– Azt gondolom mindannyiunk számára fontos, hogy ezek a rezsiköltségek csökkenjenek. Különösen fontos azok számára, akiknek alacsony a jövedelme, hiszen az ő esetükben a banki költségek jövedelmük akár 2-3%-át is kiteheti. Bízunk abban is, hogy a bankok nem élnek vissza ezzel. Ha mégis megtörténne, a bankokat rászorítjuk, hogy ezt vonják vissza – tette hozzá a képviselő.

A Gazdasági Versenyhivatal nemrégiben kirótt jelentős büntetése a bankok irányába azt mutatja, hogy Magyarországon a bankoknak is be kell tartani minden jogszabályt – zárta sajtótájékoztatóját Hegedűs Zoltán.

Megszakítás