Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Januártól egészségesebb a közétkeztetés

2014. január elsejétől az egészségesebb étkezés a cél a menzán. Az Emberi Erőforrások Minisztere döntött arról, hogy a közétkeztetésben milyen nyersanyagokat, milyen mennyiségben és milyen gyakoriságban lehet felhasználni. Kikerülnek az étlapról a cukrozott üdítők és az édes sütemények, viszont több tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát kapnak a gyerekek.

Hódmezővásárhelyen és a kistérségben 7000-en veszik igénybe a Hód-Menza szolgáltatásait, közülük öt és fél ezren a közétkeztetési szektorban: az oktatási-nevelési intézményekben, a szociális ellátásban, a fekvőbeteg ellátásban, vagy a gyermeknevelő intézményekben. A gyermekétkeztetésben januártól rendelet szabályozza a preventív szemlélet. A cél az, hogy a gyerekeknek felnőtt korukban kevesebb egészségügyi problémával kelljen szembenézniük, mint elődeiknek.

Éppen ezért az új rendelet tiltja a hozzáadott cukor bevitelét, száműzik ezentúl a menzákról a cukros üdítőket, helyettük a folyadékbevitelt vízzel vagy teával pótolják.

– Nem csupán az üdítők adását korlátozza a jogszabály, de a cukrozott sütemények adását is. Süteményt akkor lehet adni, ha nem főétkezésként kerül az asztalra, de akkor is csak abban az esetben, ha legalább 1/3-ad részben tartalmaz kalciumot vagy gyümölcsöt. Ha ettől eltérnek az arányok, nem adható cukrozott sütemény sem – mondta dr. Kovács Pál, ügyvezető igazgató.

Fontos viszont a megfelelő kalciumbevitel, ezért naponta négy deciliter tejet vagy ennek megfelelő egyéb tejterméket kell biztosítani a gyerekeknek. Csökkentetni kell a só használatot is. Jelenleg ugyanis hatszor annyira sósak az ételek, mint amennyire annak kellene lenniük, ezt fokozatosan vonják majd ki az ételekből az ideális értékig, egy hatéves átmeneti időszakban. Több nyers és párolt zöldséget és gyümölcsöt adnak viszont, a teljes kiőrlésű gabonákkal együtt és arra is figyelnek, hogy az ételek változatosak legyenek.

Az egészségesebb alapanyagok többe is kerülnek majd a cégnek, ennek ellenére Hódmezővásárhelyen nem emelik az étkezési díjakat.

– Ez évben sem történik áremelés, annak ellenére, hogy jelentős árdrágulás következett be az élelmezési szektorban, a második éve semmilyen árnövekedést nem tapasztalható a gyermekétkeztetési szektorban. A cég és az önkormányzat megfizethető szolgáltatást igyekszik nyújtani a lakosok és a gyerekek, valamint a nevelők számára – mondta dr. Kovács Pál.

Emellett a megyében egyedülálló módon 160 gyermek számára azonos költségszinten biztosítják a dietetikus étkeztetést is, annak ellenére, hogy ennek előállítása jóval drágább.

Az új rendelet minőségnövekedéséhez szükséges többletforrást pedig előre láthatóan az önkormányzat állja.

Megszakítás