Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Januártól Nyitott Tanulási Központ segíti a munkanélülieket

Rövidesen Hódmezővásárhelyen is megnyitja kapuit a Nyitott Tanulási Központok helyi irodája. Januártól a munkahelyük elvesztésében fenyegetetteknek vagy a munkanélkülieknek ingyenesen nyílik lehetőségük az alapkészségek és a kulcskompetenciák fejlesztése mellett idegennyelvi képzésre, valamint informatikai és pénzügyi alapismeretek elsajátítására a Bajcsy-Zsilinszky utca 70. szám alatt megtalálható Nyitott Tanulási Központban.

A 20 éves múlttal rendelkező Szövetség Az Életen Át Tartó Tanulásért nonprofit szervezet a szociális foglalkoztatás és segítés területén tevékenykedik. Néhány évvel ezelőtt egyéni kezdeményezésként hoztak létre több Nyitott Tanulási Központot. Brüsszelben komoly szakmai sikert aratott a program, később idehaza is jó gyakorlattá nyilvánították a kezdeményezést. Ma már az ország nemzeti reformprogramjának részét képezi, így országos kiterjesztése is elindult. Magyarország 50 pontján nyílik a vásárhelyihez hasonló központ.

– Szerettük volna minél közelebb vinni ezt a lehetőséget az emberekhez. A tanulási központokban az a cél, hogy a felnőttek foglalkoztathatósága javuljon. Szeretnénk, ha olyan felkészítést kapjanak a magyar munkavállalók, hogy meg tudják tartani munkahelyüket, vagy az állás nélküliek munkát találjanak. A központban olyan ismereteket szerezhetnek, amelyeket a mindennapjaikban jól tudnak hasznosítani. Informatikai ismeretek, digitális írástudás, nyelvismeretek fejlesztése, mindennapi pénzügyek. Itt kaphatnak olyan ismereteket is, amelyek a munkavállaláshoz szükségesek. Többek között, hogyan írjanak önéletrajzot, hogyan menedzseljék magukat, de olyan képzéseket is indítunk, amelyek a családoknak szólnak. Például, hogy hogyan tanuljunk otthon a gyermekünkkel, de külön programok szólnak kimondottan a hölgyeknek – mondta Balázs Ákos, a Nyitott Program és a Szövetség Az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke.

Az élethosszig tartó tanulásért és alapképességek fejlesztéséért létrejött program használható és gyakorlati ismereteket nyújt minden felnőtt korú érdeklődő számára. A tucatnyi tanfolyam bármelyikére januártól lehet jelentkezni a Bajcsy Zsilinszky Endre utca 70. szám alatt megtalálható Nyitott Központban. A többségében rövid 20-30 órás programok ingyenesek. A felnőttkori tanulást barátságos környezettel és modern eszközparkkal igyekeznek inspirálni.

Megszakítás